Вијести, Занимљивости

„Блиски сусрет“ бродова САД и Кине

„Блиски сусрет“ бродова САД и Кине

Амерички ратни брод избегао судар са кинеским носачем авиона 5. децембра у Јужнокинеском мору, саопштила америчка морнарица. Кинески носач авиона приближио се америчком броду, који је био приморан на маневар како би избегао судар.

Амерички ратни брод који носи крстареће пројектиле прошле недеље у Јужнокинеском мору био је приморан на маневар како би избегао судар с кинеским ратним бродом, објавила је у петак америчка Пацифичка флота.

Инцидент се догодио када је амерички брод „USS Cowpens“ пловио у близини јединог кинеског носача авиона „Лиаонинга“ у време повећаних напетости, након што је Кина прогласила зону ваздухопловне одбране северније у Источнокинеском мору, изјавио је један амерички војни званичник.

У инциденту, који се догодио 5. децембра, један кинески ратни брод приближио се америчком броду, који је био приморан на маневар како би избегао судар, пише у саопштењу Пацифичке флоте.

„На крају је дошло до делотворне комуникације између америчке и кинеске посаде и два пловила су извела маневар како би омогућила сигуран пролаз“, рекао је званичник.

Блиски сусрет два брода био је највећи америчко-кинески поморски инцидент у Јужнокинеском мору након 2009. године, изјавио је безбедносни стручњак Карл Тауер са Аустралијске одбрамбене академије.

Повећане напетости због кинеских војних потенцијала повећале су и забринутост да би мањи индицент у спорном подручју Јужнокинеског и Источнокинеског мора могао довести до ескалације.

Јапан и Кина полажу права на острва у Источнокинеском мору и послале су авионе и поморске патроле у то подручје.

Кина и више земаља чланица АСЕАН-а споре се око бројних подручја у Јужнокинеском мору.

Кинески носач авиона.

Кинески носач авиона.

Сједињене Америчке Државе дале су високи приоритет најновијем инциденту у односима с Кином, рекао је један званичник Стејт Департмента у изјави америчком војном часопису Старс енд страјпс.

 

Извор: РТС.срб

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *