Вијести, Култура

Венецијански издавачи српских књига 1519-1824.

Народна библиотека Србије и Италијански институт за културу у Београду организују изложбу поводом обележавања јубилеја 500 година од издавања првих српских књига у Венецији

Отварање изложбе “Венецијански издавачи српских књига 1519-1824.”, аутора Владимира Анђелковића, биће уприличено у Народној библиотеци Србије, Скерлићева 1, Београд, 1. јула 2019. у 19 часова. Улаз је бесплатан.

Срби су крајем XВ века у својим непрестаним сеобама доспели и до Венеције где су оформили своје ново културно средиште. Ту су, између 1518. и 1824. године, слободно издавали и штампали своје књиге.

Први власници издавачких кућа и штампарија које су објављивале богослужбене књиге на српском језику били су Божидар и Вићенцо Вуковић. Они су радили од 1519. до 1561. године.

Стефан Мариновић је издавао књиге 1861, Јаков од Камене Реке 1865, Которанин Јеролим Загуровић 1569. и 1570, Јаков од Крајкова 1572. године. Млечани Антонио Рампацето – 1597. године, а Бартоло и Марко Ђинами ће радити све до 1638.

После дуге паузе, од скоро једног века, када су српске књиге објављиване или у Риму или по влашким манастирима у Венецији, Димитрије Теодосије ће започети 1761. успешну издавачку делатност. Њу ће окончати његов синовац Пане Теодосије 1824. објављивањем првих књига наших великих просветитеља Захарија Стефановића Орфелина, Доситеја Обрадовића, Павла Соларића…

У Венецији су штампарски и издавачки занат учили Макарије, штампар Црнојевића; јеромонах Пахомије; јерођакон Мојсије и милешевски монаси Теодосије и Генадије; штампари, уредници и често аутори издавача Божидара и Већенца Вуковића; дечански монах Сава, штампар, уредник и аутор првог Буквара објављеног код Рампацета.

У Венецији су радили  монаси Теодор, Ђурађ и Димитрије Љубавић који ће у несигурним годинама прве половине XВИ века оформити нове издавачке центре по српским манастирима у Милешеви, Грачаници, Горажду, Мркшиној цркви… Тамо су куповали штампарске пресе, хартију и сав потребни материјал за издавање књига: Ђурађ Црнојевић, Божидар Горажданин, Стефан од Скадра, игумани манастира Милешева и Грачаница и Трајан Гундулић за Дмитровићеву штампарију у Београду.

Прве књиге српских издавача објављене у Венецији биле су “Службеник” Теодора и Ђурађа Љубавића, започет, а “можда и довршен” 1. јула 1519, и “Службеник” Божидара Вуковића на 240 листа средњег формата чије штампање је завршено 7. јула 1519.

Венецијански издавачи

Венецијански издавачи

На изложби, и то на стотинак принтова, биће представљени бројни артефакти који сведоче о богатој историји Срба у Венецији.

Изложба у Народној библиотеци Србије траје од 1. до 15. јула 2019. године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *