Вијести, Мишљења

Већ живимо у трећем светском рату који је инструмент управљања светом

ЧАК НИ РУСИЈА НЕ МОЖЕ БИТИ ИСТОВРЕМЕНО И НЕЗАВИСНА И У ДОБРИМ ОДНОСИМА СА ЗАПАДОМ

  • Директор Руског института за стратешка истраживања Леонид РЕШЕТЊИКОВ: Русија је (у Украјини) још једном стала на пут глобализацији по туђем сценарију. Као што је то својевремено било с глобализацијом по Наполеоновом плану, а касније по Хитлеровом – јер таква нам је историјска мисија
  • Аналитичар Зиновјевског клуба Јуриј БОЛДИРЈЕВ: Главно је питање: Шта они хоће од нас? То је зеленашка цивилизација. Предајте се кабали зеленаша и бићете у реду. А ако нећете, укључиће се механизми рата и код вас ће доћи војници
  • РЕШЕТЊИКОВ: Данас у свету постоји земља – то су Сједињене Америчке Државе  – за коју рат није зло, већ најбољи начин решавања проблема. Без тога, Американци не могу да реализују своју државну концепцију
  • Аналитичар Павел РОДКИН: Живимо у условима новог типа суперрата, који је постао хибридан, глобалан, а што је најважније – перманентан. У њему је, за разлику од правог оружаног сукоба, много теже распознати ко смо ми, а ко су они

        ЖИВИМО у условима непрестаног глобалног рата, који је већ одавно постао самодовољан сам по себи и инструмент и начин управљања светом.

        Може ли Русија да понуди алтернативу таквом светском поретку? На ово питање покушали су да нађу одговор учесници дискусије „Запад и ратови“ која је организована у Зиновјевском клубу Међународне информативне агенције „Росија севодња“

         „Данас у свету постоји земља – то су Сједињене Америчке Државе – за коју рат није зло, већ најбољи начин решавања проблема. Без тога, Американци не могу да реализују своју државну концепцију“ – оценио је директор Руског института за стратешка истраживања, генерал-потпуковник Леонид Решетњиков.

        Вишегодишње искуство у контактима са вишим чиновима CIA и Министарства одбране САД уверило га је да је за Сједињене Државе- за разлику од Русије – на првом месту увек војно решење.

         „Ми знамо шта су последице рата – и по томе се озбиљно разликујемо од Американаца“ – указао је Решетњиков. Такав војни приступ налази се у темељу америчке концепције „велике силе која је одговорна за цео свет“.

        – Русија је још једном стала на пут глобализацији по туђем сценарију. Као што је то својевремено било с глобализацијом по Наполеоновом плану, а касније по Хитлеровом – јер таква нам је историјска мисија. При том, чувени минхенски говор Владимира Путина био је својеврсна референтна тачка. У том говору није речено ниша посебно радикално, само је јасно означена нова руска позиција: ми смо с вама, али желимо да будемо независни. И управо то је, нагласио је Решетњиков, изазвало жесток бес. Данас је већ јасно да Русија не може да буде независна и да при том остане у пријатељским односима са Западом.

        На ту вечиту руску дискусију – с ким да буде: са Западом или Истоком – осврнуо се својевремено француски председник Жак Ширак.

        Решетњиков је навео његове речи казане 2006. године руском руководству: „Шта ће вам те дискусије – ви сте посебна цивилизација која има све то јој је потребно за живот: и ресурсе, и територију“.

Директор Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Леонид Решетњиков

Директор Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Леонид Решетњиков

Цивилизацијска борба између Запада и Русије данас се најбоље испољила у догађајима у Украјини. По речима Решетњикова, то није рат између Руса и Украјинаца, како покушавају да га представе прозападни украјински медији: „то је борба избора – с ким желимо да будемо“.

Ни у наредне две-три године тај избор неће бити коначно направљен. По његовом мишљењу, Украјину очекују још тежа времена – оружани сукоби уз отцепљивање територија. И то ће трајати све док не дође до отрежњења народа.

Уосталом, далеко од тога да се данашњи ратови воде само оружјем, сматра аналитичар Зиновјевског клуба Јуриј Болдирјев. И по њему је главно питање: „Шта они хоће од нас?“. „То је зеленашка цивилизација. Предајте се кабали зеленаша и бићете у реду. А ако нећете, укључиће се механизми рата и код вас ће доћи војници“ – сматра аналитичар.

Русија засад нема пуно тога што би могла да супротстави Западу, сматра Болдирјев. Док је у западним земљама у банкарској сфери сконцентрисано до 60 одсто финансија, у Русији тај показатељ достиже рекордних 85-90 одсто. „Наш зеленаш је највећи, тако да ми за сада нисмо алтернатива Западу, већ слаба пародија на њега“ – истиче аналитичар.

„Наравно, алтернатива нису олигарси и бирократе“ – одговорио је на то Решетњиков.

По његовом мишљењу, у Русији се данас истовремено одвијају два процеса: труљења и препорода.

Управо започети препород тера Запад да врши огроман притисак.

„Нас све време покушавају да убеде да смо слаби и да од Русије ништа не зависи. Али, чим се у свету догоди нека криза, сви иду у Русију“ – истакао је Решетњиков. По његовој оцени, притисак на Русију сведочи да је Русија још увек водећа политичка сила.

Аналитичар Зиновјевског клуба Искандер Валитов сматра да што више притискају Русију, то се брже укључује руски код за пружање отпора.

„Данас је Сједињеним Државама важно да посвађају Европу и Русију. И исход те борбе зависи од тога колико брзо ће доћи до отрежњења у европским земљама“ – сматра Валитов.

Уосталом, одређеног отрежњења већ има.

Решетњиков је навео речи специјалног представника Немачке за Украјину изречене током дискусије у Руском институту за стратешка истраживања. Испоставља се да су немачки државни органи почели да добијају по 10-15 писама дневно у којима немачки држављани протестују против неосноване антируске пропаганде.

Таква пропаганда је још један од појавних облика ратних дејстава. Општи закључак дискусије дао је аналитичар Павел Родкин. По његовом мишљењу, живимо у условима новог типа „суперрата“, који је постао хибридан, глобалан, а што је најважније – перманентан. И у њему је, за разлику од правог оружаног сукоба, много теже распознати ко смо ми, а ко су они.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *