Вијести, Мишљења

Украјина је држава која вртоглавом брзином нестаје

УКРАЈИНСКА ЕКОНОМИЈА ПРАКТИЧНО ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ – СВЕ СЕ РАСПАДА

  • Економија Украјине већ више не постоји. Пад производње у основним привредним гранама на којима почива државни буџет (металургији, хемијској индустрији, производњи цеви…) већ у прва два месеца 2015. достигао је 30-45 одсто. Практично су се десетороструко смањиле куповине станова и аутомобила. Цифре постају ишчезавајуће мале
  • Могло би се рећи да је Украјина данас пред избором: капитулација или распад. Могло би – кад би садашња кијевска власт била у стању и кад би смела да капитулира. Само, она то не може да учини јер њеним припадницима количина већ почињених злочина гарантује доживотни затвор. Ако их народ пре тога не растргне. Дакле: распад Украјине је неизбежан

Пише: Ростислав ИШЋЕНКО

        ГРАЂАНСКИ ратови који се воде на рушевинама држава које су се распале – могу трајати деценијама, па чак и столећима.

        Актуелни пример је – Сомалија. Али, све док држава постоји, могуће трајање рата, укључујући и грађански, одређују њени економски ресурси.

        Јер, док је економија у стању да обезбеђује потребе армије, становништва и државних структура – држава ће водити рат, чак и ако њена армија трпи пораз за поразом. А чим се економија уруши – постаје неизбежан или распад државе или њена капитулација.

        Данашња Украјина не води просто грађански рат. Њена економија већ више не постоји.

        Пад производње у основним привредним гранама на којима почива државни буџет (металургији, хемијској индустрији, производњи цеви…) већ у прва два месеца 2015. достигао је 30-45 одсто. Практично су се десетороструко смањиле куповине станова и аутомобила. Цифре постају ишчезавајуће мале.

        У Кијеву се још обављају стотине таквих куповина, али су сви изгледи да их од марта-априла остати само десетине, а потом свести на појединачне трансакције.

        Курс гривне према долару – после пада на 40 гривни за $ – Национална банка одржава са огромном муком, а и то само у очекивању кредита ММФ. Међутим, та политика је (заједно са девизном паником) већ довела до обуставе увоза и до брзог осиромашивања избора робе у продавницама.

        Још мало па ће региони Украјине, који имају осетније производне вишкове, почети да забрањују њихов извоз изван граница региона, а одатле до увођења регионалног новца – више неће бити далеко.

        Разуме се, све ће то штитити регионалне армије, које ће лако бити формирати ако се има у виду колико је оружја у „слободном оптицају“ и колико је кадрова са вишемесечним борбеним искуством.

        Могло би се рећи да је Украјина данас пред избором: капитулација или распад. Могло би – кад би садашња кијевска власт била у стању да капитулира. Само, она то не може да учини јер њеним припадницима количина већ почињених злочина гарантује доживотни затвор. Ако их народ пре тога не растргне.

        Дакле: распад Украјине је неизбежан.

        У економији (Украјине) се распад већ догодио. Украјинске економије више напросто нема.

        Нема ни резерви девиза и злата које су Украјини омогућиле да преживи прошлу годину. А ММФ засад не да Кијеву новац, а ако га и да (обећао је 17,5 милијарди за четири године) – то ће бити премало. Јер, 4-5 милијарди долара годишње – неће бити довољно ни за покривање текућих дугова. Својих прихода – буџет Украјине нема.

        Све у свему: колапс.

        Једина утешна околност је што Украјина, за разлику од Сомалије,  није у Африци, па би њен даљи пад до натуралне привреде и војног неофеудализма наносио штету и Европи и Русији. Зато неће бити дозвољено да њена агонија дуго траје – Брисел и Москва ће бити присиљени да заводе ред.

Украјина је држава која вртоглавом брзином нестаје

Украјина је држава која вртоглавом брзином нестаје

Ово значи да ће већина грађана, државе која вртоглавом брзином ишчезава, ипак имати шансу да се спасу за рачун хуманитарне помоћи и да почну живот испочетка…

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *