Вијести, Култура

У Београду свјетска премијера „Сунчанице“ Михалкова

Свјетска премијера филма „Сунчаница“, славног руског редитеља и оскаровца Никите Михалкова, одржана је синоћ у Сава центру у Београду.

Михалков је пред почетак пројекције поручио да је одабрао Београд за премијеру, јер је Србија била земља која је примила десетине хиљада људи, жртава грађанског рата, о којима говори филм.

– Управо овдје су остали земни остаци тих људи и руских генерала и зато баш у Београду, међу пријатељима, славимо „рођење“ „Сунчанице“ – рекао је Михалков у препуној сали Сава центра.

Он је истакао да је изабрао Београд јер воли Србију, те да то не треба објашњавати, додајући да је потребно објаснити само кад некога не волиш.

Руски редитељ истиче да је, након Београда, сљедећа станица филма „Сунчаница“ Крим, односно Севастопољ, јер су, како је навео, Београд и Србија примили руске официре 20-их година прошлог вијека када су одлазили са Крима, те јунаци филма сада долазе у Србију и онда се враћају на Крим, што је врло важан „симболички круг“.

Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је да је дошао да подржи свог старог пријатеља Никиту Михалкова, чија је каријера једна од најбриљантнијих у историји кинематографије.

– Он је један од оних аутора који никада нису погријешили, код којих је сваки филм већи од самог филма, не само од живота. Очекујем узбудљиво вече јер је он и један од највећих редитења икада – нагласио је Кустурица.

Српски глумац Милош Биковић, који игра једну од главних улога у филму, рекао је да је поносан што се овај филм први пут  приказује баш у главном граду Србије, и додао, да је било сјајно радити са великим умјетником као што је Михалков.

Премијери су присуствовала многа угледна имена из јавног и културног живота Русије и Србије, предсједник Србије Томислав Николић, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, министри у Влади Србије, представници руске Думе, угледни филмски радници из цијелог свијета. На београдску премијеру стигла је и цијела екипа филма – главни глумци Викторија Соловјова и Мартин Калита, те монтажер филма „Сунчаница“ Светолик Мића Зајц, дугогодишњи сарадник Емира Кустурице.

Премијера филма „Сунчанице“ / Фото: ТАНЈУГ

Премијера филма „Сунчанице“ / Фото: ТАНЈУГ

Сценарио филма, писан према истоименом роману нобеловца Ивана Буњина, гледаоце води у двадесете године прошлог вијека на полуострво Крим, одакле се послије грађанског рата евакуише поражена армија „бијелих Руса“.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *