Вијести, Мишљења

THE DIPLOMAT: Приближавање Кине и Русије убрзава крај америчке доминације

АМЕРИЧКИ ПОЛИТИКОЛОГ ПИТЕР ХАРИС: САД СЕ САДА НАЛАЗЕ НА РАСКРСНИЦИ НА КОЈОЈ ЈЕ БРИТАНИЈА БИЛА КРАЈЕМ 19. ВЕКА

  • Према Харисовој процени, Американци ће – да би осујетили савез између Москве и Пекинга – морати да искористе све своје дипломатске полуге или да на своју страну превуку, поред Јапана и Аустралије, и Индију. Али, све што Вашингтон може предузети имаће на свом путу „подводне гребене“ и тешко да ће бити у стању да спречи неизбежно слабљење САД

        ЗБЛИЖАВАЊЕ Русије и Кине – независно од степена и форме – убрзаће сумрак Сједињених Држава и приближити мултиполарни свет – оценио је амерички политиколог  Питер Харис у тексту објављеном у The Diplomat.

        Харис је у истом чланку упоредио данашње „стратешке проблеме“ САД са положајем у којем се крајем 19. века нашла Британска империја.

        По његовој процени, француско-руски савез из 1892. године срушио је геополитичке рачунице Велике Британије: њена доминација у Медитерану била је доведена у питање, а доведен је био у питање и однос снага у Европи који је настао након победе Берлина у француско-немачком рату. То принудило Лондон, који није желео да напушта Индију, да се ослони на Јапан и његову моћну ратну флоту.

        Британци су се брзо ослободили овог „геополитичког слепила“, спорови са Русијом и Француском су разрешени, а „блистава изолација“ је отишла у историју. Харис је из свега овога извукао закључак: Лондон више није био у стању да своје интересе на светској арени брани самостално – без савезника.

        Приближавање Русије и Кине – уверен је Харис – на исти начин ће утицати на стратешке интересе и планове САД јер Вашингтон и Пентагон ризикују да изгубе поморску доминацију, нарочито у Јужном Кинеском мору, где ће му конкуретни бити кинеска и руска морнарица.

        Сједињене Државе – поручио је Харис Белој кући – већ морају да се спремају за избијање кризних ситуација на неколико фронтова и за „задржавање равнотеже“ између Источно и Јужног кинеског мора, Централне Азије, Блиског Истока и Источне Европе.

        Према Харисовој процени, Американци ће – да би осујетили савез између Москве и Пекинга – морати да искористе све своје дипломатске полуге или да на своју страну превуку, поред Јапана и Аустралије, и Индију. Али, све што Вашингтон може предузети имаће на свом путу „подводне гребене“ и тешко да ће бити у стању да спречи неизбежно слабљење САД.

THE DIPLOMAT: Приближавање Кине и Русије убрзава крај америчке доминације

THE DIPLOMAT: Приближавање Кине и Русије убрзава крај америчке доминације

Појава мултиполарности – прво у Источној Азији, а потом и у остатку света – постала је неизбежна. „Једнополарни тренутак Америке“ неће моћи да траје вечно, независно од тога колико ће његов крај бити убрзан приближавањем Русије и Кине – закључио је Питер Харис.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *