Вијести, Свијет

Због кризе у ЕУ Финска се поново окреће Русији

Даблин – Рецесија у већини земаља еврозоне натерала је Финску да простор за економску експанзију потражи у већој привредној сарадњи са Русијом.

У Русији растућа средња класа и богати инвеститори представљају све већи ослонац за многе извозно усмерене финске компаније, преноси Ројтерс из Хелсинкија.

Такву промену потврђују и подаци о спољној трговини Финске у првих пет овогодишњих месеци, јер у том раздобљу и рачунато према годишњој основи извоз из „земље са хиљаду језера“ у ЕУ опао је за четири одсто, док је у Русију за исто толико увећан.

Од почетка протекле деценије фински извоз у Русију се утростручио, а најбољу прођу имају машине и опрема за рударску индустрију, прераду дрвета, хемијски производи, као и мобилни телефони чувене марке „Нокиа“.

Иако у последње време раст економије Русије приметно успорава, пре свега због пада цена нафте и природног гаса, у круговима економиста се процењује да огромно руско тржиште и даље може бити драгоцено за финску привреду која је већ другу годину за редом у рецесији.

Лоша привредна клима у земљи и већини других чланица еврозоне и ЕУ натерала је неке велике финске компаније, као што су велики малопродајни ланци Кеско и Стокман, да на руском тржишту потраже спас.

Кеско, који контролише око 35 одсто трговине прехрамебним производима и компјутерском техником, отворио је у Русији пре три месеца други велики продајни пункт, а намерава да отвори још осам у наредне три године.

Та компанија је, за разлику од руског тржишта где се шири, у Финској била принуђена да смањи обим пословања, умањи процену пословног прихода у овој години и отпусти стотине запослених.

„Могућности раста које руско тржиште пружа Финској су значајне на дугорочној основи“, рекао је за Ројтерс главни финансијски директор компаније Кеско, Јука Ерлунда.

Компанија Стокоман је крајем прошле седмице саопштила да је остварила неочкиван раст оперативног прихода због успешног рада на руском тржишту, посебно у великој робној кући у Санкт Петербургу, што је „покрило“ незадовољавајуће пословање у Финској.

Као доказ све веће привредне сарадње између две земље у Москви наводе и то што је руска државна компанија Росатом недавно постала главни кандидат за испоруку реактора за фински конзорцијум Феновоима.

Росатом је најавио да би у тај пројекат могао уложити четири до шест милијарди евра, а тај посао је за руску компанију постао изгледан после одлуке немачког Е.ОН-а да изађе из конзорцијума са партнером из Финске.

Руски инвеститори су у последње време знатно повећали активност на финском тржишту, а број туриста из најпространије земље света у Финској је минуле године увећан за десет одсто, на око 3,6 милиона, што је приближно половина свих странаца који су дошли у ту чланицу ЕУ.

Неки велики трговачки ланци у Хелсинкију су, због праве навале руских купаца, почели да продају робу за рубље, а једно истраживање које су обавили стручњаци финске владе показује да руски грађани могу утрошити на куповину некретнина у Финској до 2030. године најмање 2,4 милијарде евра.

Међу члановима финског парламент постоји, међутим, подозривост око продаје некретнина руским купцима, и више од половине припадника тог закондованог тела сматра да за такав бизнис треба увести извесна ограничења за руске грађане.

Коментариши чланак

Коментара

One comment on “Због кризе у ЕУ Финска се поново окреће Русији

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *