Вијести, Свијет

Зарину одећу производе робови и деца?!

zara

Буенос Ариес – Свјетски позната одјевна марка Зара нашла се у средишту скандала када су аргентинске власти провеле рацију у три Зарине творнице у тој земљи прошли тједан, у којима су затекли језиве радне увјете, у којима су заједно радили дјеца и одрасли, по 16 сати дневно, без права изласка из творнице.

„Нашли смо људе и дјецу који су живјели у истом простору у којем су радили, рекао је Јуан Гомез Центурион, шеф аргентинске државне инспекције.“

„Нису били пријављени, и живјели су у ужасним увјетима. Нису имали никакве документе, и држали су их тамо против њихове воље“, изјавио је.

Државна инспекција изашла је на терен након пријаве невладине организације Ла Аламеда, која се бори за права радника, која тврди како су радници у тим творницама, већином илегални досељеници из Боливије, радили од 7 ујутро до 11 навечер, без паузе.

„Њихова радна мјеста била су и њихови домови“, рекао је гласноговорник Ла Аламеде Густаво Вера.

„Обитељи су биле присиљене дијелити скучене просторије натрпане шиваћим стројевима, иглама, концем и дјецом. Просторије су биле слабо освијетљене и нису имале никакву вентилацију“, рекао је Вера.

Ово је већ други случај да се Зара нашла у средишту скандала због увјета у својим творницама у Јужној Америци. У Сао Паолу у Бразилу, власти су 2011. пронашли 14 Боливијаца у творници која је производила одјећу за Зару у опасним и нехигијенским увјетима, а радили су по 12 сати дневно за мање од 1000 куна мјесечно.

Зара се том приликом испричала пред Бразилским заступницима и платила казну од око 3 милијуна куна.

Гласноговорник твртке јучер је изјавио како су ‘изненађени’ најновијим развојем догађаја, и тврдио како их до сада аргентинске власти нису службено извјестиле о стању у творницама.

Коментариши чланак

Коментара