Свијет

„Зар је дошао крај Западу у овом виду у којем га познајемо?”

УТИЦАЈНИ АМЕРИЧКИ ЛИСТ СТРАХУЈЕ И ОД СЛОМА „САВРЕМЕНОГ ЛИБЕРАЛНОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА”

  • Аутор текста је позната америчка новинарка и књижевница Ен Еплбаум, а као три „кључна момента” који прете јединству Запада наводи: могућу победу републиканца Доналда Трампа на председничким изборима у САД, могућу победу Марин Ле Пен на председничким изборима у Француској и „вероватно издвајање Велике Британије из Европске уније на јунском референдуму”
  • Посебно је апострофирала Трампове речи да европски конфликти не вреде живота Американаца и његову спремност да „пође на контакте са Русијом” и да успостави „одличне односе са Путином”

         ЗАПАД се сада налази на само неколико корака од распада НАТО, Европске уније и „савременог либералног светског поретка” – објавио је The Washington Post.

         Аутор текста је позната америчка новинарка и књижевница Ен Еплбаум, а појавио се под насловом „Зар је дошао крај Западу у овом виду у којем га познајемо?”

         Еплбаум већ у почетку текста наглашава да за цео свој живот није преживљавала драматичније догађаје од ових са којима се Запад сада суочава.

         Навела је три „кључна момента” који прете јединству Запада: могућу победу републиканца Доналда Трампа на председничким изборима у САД, могућу победу Марин Ле Пен на председничким изборима у Француској и „вероватно издвајање Велике Британије из Европске уније на јунском референдуму”.

         Еплбаум Трампа назива „човеком којег апсолутно не интересује „оно што би неколико последњих председника САД назвали заједничким вредностима”. И наглашава: њега уопште не интересује хоће ли Украјина ући у НАТО, а не интересују га ни „гаранције безбедности НАТО”. Он чак не крије да га не интересују конфликти у које је увучена Европа.

         Еплбаум цитира ове Трампове речи: „Њихови (европки) конфликти не вреде живота Американаца. Одлазак из Европе ће нам уштедети милионе и милионе долара”.

         Посебно је, наравно, указала на Трампову спремност да „пође на контакте са Русијом” и да успостави „одличне односе са Путином”.

         Ауторка је подвукла: Трамп не само да није заинтересован за савезе које су САД досад направиле – он не би био у стању ни да их сачува.

         По њеној процени, слична ситуација је и у Француској у којој – на изборима кроз годину дана – победу може однети лидерка Националног фронта. А Ле Пенова је већ обећала да ће земљу извести из НАТО и Европске уније, национализовати неке велике компаније и ограничити учешће страних инвеститора у њеној економији.

Позната америчка новинарка и књижевница Ен Еплбаум

Позната америчка новинарка и књижевница Ен Еплбаум

Еплбаум чак прогнозира да ће Велика Британија- у време када Ле Пен буде у прилици да реализује своја политичка обећања – већ бити на пола пута реалног изласка из састава ЕУ.

Ауторка The Washington Post опомиње да ће јединствено европско тржиште без Француске постати бесмислено и престати да постоји. И закључује: ако Лондон одлучи да напусти и нАТО – онда ни алијанса неће више дуго…

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара