Вијести, Свијет

Запад жели да свргне Путина, Запад Русију никада неће оставити на миру

„ДОГАЂАЈИ У УКРАЈИНИ СУ УМНОГОМЕ ПОСКИДАЛИ МАСКЕ СА МЕЂУНАРОДНЕ ДИПЛОМАТИЈЕ“

  • Прес-секретар шефа руске државе подсетио на речи Ангеле Меркел да је G7 клуб држава које деле исте вредности и схватање онога што се догађа на међународној сцени, па нагласио: „Наводно се Путин не уклапа са својим погледом на свет у тај систем вредности. То је систем који, на пример, допушта да се следећег дана признају резултати државног преврата. Путин са својим схватањем о незаконитости преврата заиста се у такав систем не уклапа“
  • На Западу покушавају – додао је Дмитриј Песков – да као страну у украјинском конфликту представе Путина, да га изолују у међународној политици, да угуше Русију економски из својих интереса, да издејствују свргавање Путина са власти, а при том захтевају да он реши конфликт у суседној земљи

        ПОРТПАРОЛ руског председника Владимира Путина Дмитриј Песков дао је велики интервју московском недељнику „Аргументи и факти“, у којем је изјавио да у светлу украјинске кризе западне земље настављају да економски гуше Русију и да су заинтересоване за свргавање Путина.

        По мишљењу Пескова, догађаји у Украјини су „умногоме скинули маске с међународне дипломатије“  и с целог система међународних односа.

        Он је додао да Путин уопште није очекивао позив на самит G7, на који га није позвала немачка канцеларка Ангела Меркел, и да је и сама целисходност таквог формата под знаком питања.

         „Зашто је потребна седморка, шта она уопште може да реши без учешћа Русије, Индије, Кине?“ – упитао је портпарол шефа руске државе и подсетио на речи Меркелове да је G7 клуб држава које деле исте вредности, имају јединствено схватање суштина онога што се догађа на међународној сцени.

         „И, наводно, Путин се не уклапа са својим погледом на свет у тај систем вредности. То је систем који, на пример, допушта да се следећег дана признају резултати државног преврата. Онда се заиста Путин са својим схватањем о незаконитости преврата у такав систем не уклапа“ – истакао је Песков.

        Рат у суседној земљи може да се заврши само у оквиру унутрашњег украјинског дијалога.

         „А да га започне може само званични Кијев. Војни начин решавања кризе је пут у слепу улицу“ – нагласио је портпарол руског председника.

        Док Кијев не почиње разговор са регионима, тамо и даље гину људи. Немачка, Француска, Русија и ОЕБС могли би могли да буду гаранти решавања кризе.

         „Тренутно имамо замену теза, која само води ка ескалацији конфликта. Све што Русија може да уради за прекид конфликта, она већ ради: де факто помаже привреди Украјине, обезбеђујући испоруке угља, електричне енергије итд, а људима који су се нашли у невољи на југоистоку шаље низ хуманитарних конвоја“ – казао је Песков.

         „Ми не можемо те људе да препустимо судбини. Али, Русија не може да реши тај унутарукрајински конфликт“ – додао је он.

         „На Западу покушавају да као страну у конфликту представе Путина, да га изолују у међународној политици, да угуше Русију економски из својих интереса, да издејствују свргавање Путина са власти, а при том захтевају да он реши конфликт у суседној земљи – наставио је портпарол председника Русије.

        Када не би било теме Крима или ситуације у Украјини, смислили би други повод за проналажење несугласица с нашом земљом, сматра Песков.

         „Уверен сам да нас Запад никада неће оставити на миру“ – истакао је он и напоменуо шта је руски председник рекао у Посланици Федералном парламенту:

         „Ми треба да будемо суверени, самостални, снажни. Али, да при том останемо саставни део међународне заједнице и светског економског система. Изолационизам или самоизолационизам би био погрешан“.

        Сукоб Русије и Запада је информативан и идеолошки, али не и војни.

         „Емоционално смо заиста упали у неко стање бриге. С једне стране, уједињење са Кримом је изазвало феноменалан патриотски занос целог друштва. С друге стране, почео је нескривени сукоб са западним земљама – идеолошки, информативни, политичко-дипломатски, хвала Богу,  не и војни. Тај сукоб све нас уводи у ишчекивање кризе“ – сматра Песков.

        Портпарол председника Русије је истакао русофобију у Украјини, која је почела још пре војног сукоба у тој земљи: кроз медијие, програме васпитања, од вртића до факултета.

         „Требаће пуно година да би русофобија почела да се повлачи, али мислим да је то неизбежно. С прагматичног аспекта, наше земље ће остати озбиљно повезане, шта год причали о придруживању Украјине Европској унији“ – убеђен је он.

        Шеф државе добија реалну и потпуну слику о догађајима и дању и ноћу, укључујући информације од специјалних служби, а не „улепшану слику“, нагласио је Песков.

         „Путин је човек са веома високим нивоом образовања, великим пртљагом знања, вишегодишњим искуством управљања земљом.

        По природи он тежи детаљима у било ком питању, ма којим питањем да се бави. Он има неоспорну предност: осим разноликих информација доступних јавности, он користи и податке специјалних служби. Пошто има аналитички ум, он увек има свестрану слику о неком догађају“ – казао је Песков.

         „Када се догађа нешто ванредно, председника одмах о томе обавештавају различите службе, и није важно када се то догодило – ујутро, дању, ноћу.

        Затим, председникова ноћ је прилично растегљив појам, он ради до касно“ – објаснио је портпарол шефа руске државе.

        Приватност живота руског лидера је његово право, а транспарентност западних политичара није у тој сфери еталон.

         „Ако говоримо о теми „Путин и његова породица“, степен приступа јавности личном простору одређује сам човек – каже Дмитриј Песков.

        – Сваки политичар има право да не открива свој приватни живот, да не показује своју приватност“.

        На реплику новинара да је такав став још једна разлика у односу на Запад, Путинов портпарол је поновио да „таква отвореност није еталон“.

         „Уосталом, то може да нема никакве везе са стварношћу…  Осим тога, тамо и тако постоји појам „приватност“ – личног простора лидера и његове породице“ – додао је Песков.

        Портпарол шефа руске државе је истакао да бизнис пријатеља Владимира Путина нема никакве везе с тим пријатељством.

        Путинови критичари су везивали успехе више великих бизнисмена за њихово пријатељство с Путином.

Дмитриј Песков

Дмитриј Песков

На основу таквог мишљења, западне земље су на таласу украјинске кризе увеле санкције против представника „уског круга“ председникових пријатеља, рачунајући да ће тиме утицати на руску политику.

„Да ли Путин има пријатеље? Да, има. Да ли бизнис тих људи има везе с пријатељством? Не, нема везе“ – прокоментарисао је Дмитриј Песков.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *