Вијести, Свијет

WASHINGTON TIMES: Зближавање Русије и Кине за САД је горе од хладног рата

ХЕЈГЕЛ СМАТРА ДА И РУСИЈА И КИНА РАДЕ НА ОРУЖЈУ КОЈИМ ЋЕ ПАРИРАТИ „ОСНОВНИМ ПРЕДНОСТИМА ВОЈНЕ ТЕХНИКЕ САД“

  • Експерти америчког листа уверени да Москва и Пекинг користе недостатак „стратешке далековидости и политичких амбиција у САД и на Западу у целини“

        АМЕРИЧКИ „велики медији“ упозорили су Белу кућу да је зближавање Русије и Кине за САД опасније од хладног рата.

        Washington Times управо тако и пише, у тексту који су потписали Даглас Шоен и Мелик Кајлан: „Савез Русије и Кине је главна претња националној безбедности Америке. То уопште није хладни рат. Све је много сложеније. Почев од формирања ШОС 2001. године, руско-кинески односи постају све топлији. Некадашњи супарници сада сарађују на свим могућим правцима“.

        Али – указали су – не ради се само о сарадњи јер се Пекинг и Москва међусобно стратешки подржавају на међународној арени. Па додали: Кина не помаже Западу у осуђивању Русије за присаједињење Крима, а још је и отворено против антируских санкција.

        Washington Times у истом тексту указује да обе земље повећавају војне расходе и да министар одбране САД, Чак Хејгел, сматра да и Русија и Кина раде на оружју које ће бити у стању да парира „основним предностима војне технике САД“.

        Експерте овог листа брине и размах руско-кинеских војних маневара. А уверени су да Москва и Пекинг користе недостатак „стратешке далековидости и политичких амбиција у САД  и на Западу у целини“ који зато нису у стању да одговоре на њихово „антидемократско држање“.

Си Ђинпинг и Владимир Путин у Шангају

Си Ђинпинг и Владимир Путин у Шангају

Русија и Кина су недавно – за време посете Владимира Путина Шангају – потписале уговор о испорукама 38 милијарди кубних метара руског гаса током наредних 30 година. У укупној вредности 400 милијарди долара.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *