Вијести, Свијет

Вукадиновић о Путиновом експозеу

Главни уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић: Очигледно је да је у врху руске власти превладало уверење да Русија има шта да научи из искуства распада бивше Југославије и да је спремна да извуче поуке из тог трагичног искуства и да истовремено упозори своје партнере па и противнике на Западу да нeће дозволити да се то искуство понови.

Једнако значајно упозорење јесте да су критике које Русија трпи поводом свог става о Криму и кризи у Украјини последица шире амбиције Запада да се Русија по сваку цену политички, геополитички и економски потисне у оном тренутку када показује знаке озбиљног опоравка и успона. Путин је подсетио да се то дешавало више пута у историји. Такође нека врста закључка који се ту сугерише је да је Русија спремна на разговоре са свима и да тражи решење за све отворене проблеме али да не прихвата разговор са позиције силе, ултиматуме, уцене и претње санкцијама, као што је било покушаја претходних месеци.

Путин: Крим је за Русију свето место.

„Свето место“ у политичком контексту последњих година се обично употребљавало у контексту помињања Косова и његовог значаја за Србију, али можда више из уста представника СПЦ, него самих српских политичара, барем не оних који су последњих година на власти. Мислим да је председник Путин намерно изабрао тај несвакидашњи политички термин да би истакао значај Крима за Русију, да ту није реч о делу територије (Русија има много територије). Да је реч о месту које је независно од његове величине и од реалног стратешког значаја (а има наравно тај стратешки значај), има тај високи симболички, духовни значај у руској историји и у руском колективном сећању.

Вукадиновић о Путиновом експозеу / © Фото: РИА Новости/Michael Klimentyev

Вукадиновић о Путиновом експозеу / © Фото: РИА Новости/Michael Klimentyev

Имам утисак да је Путин нагласио да Крим није нешто око чега се може трговати и око чега се има преговарати.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *