Вијести, Свијет

Владислав Дејнего: Кијев тихо саботира примену Минска-2

УКРАЈИНСКОМ ПАРЛАМЕНТУ ОСТАЛА САМО ЧЕТИРИ ДАНА ДА УТВРДИ – ПОСЕБНИ СТАТУС ДОНБАСА

  • Председник Врховне Раде Украјине, Василиј Гројсман, из Луганска упозорен да већ крши споразуме из Минска и да би Донбас – по логици које се он држи – требало да преговара са Виктором Јануковичем, а не садашњом влашћу у Кијеву

         КИЈЕВ ради на пропасти минских споразума, упозорило је руководство Новоросије.

         Коментаришући изјаву председника украјинског парламента да у расправи о променама устава у име Донбаса треба да учествују власти изабране 2010. године, представник ЛНР у минским переговорима Владислав Дејнего је истакао да уколико Владимир Гројсман „сматра да његово мишљење може да замени минске споразуме и да он може да замени контакт групу, онда се налази у великој заблуди“.

         „Према тачки 12. сета мера за спровођење минских споразума, питања која се тичу локалних избора треба да се разматрају и усаглашавају са представницима Доњецке и Луганске области у оквиру контакт групе.

         Мислим да ни сама група, ни „нормандијска четворка“ неће прихватити такву замену“ — нагласио је стални представник ЛНР.

         По Дејнеговим речима, што се тиче разматрања питања с органима локалне самоуправе изабраним 2010. године, то би било умесно пре догађаја у пролеће 2014. године.

         „Међутим, такође би умесније било да такве преговоре води Јанукович, а не Гројсман. А и органи локалне самоуправе на територији ДНР и ЛНР, супротно нормама украјинског законодавства о локалној самоуправи, прекршили су све предвиђене рокове за одржавање пленарних заседања, фактички су сами себе распустили и треба да буду распуштени, када би постојала добра воља Врховне раде“ — сказал он.

         Дејнего је истакао да би Гројсману сада било „паметније да максималну пажњу посвети“ доношењу одлуке о посебном статусу Донбаса од стране Врховне Раде.

         „Јер, до истека коначног рока за доношење такве одлуке остало је мање од четири дана, а недоношење такве одлуке представљаће директно кршење минских споразума“ — нагласио је он.

         У овом тренутку постоји висок степен вероватноће да ће Кијев свесно  прекршити и обавезу повлачења оружја, истакао је Дејнего.

         Он је казао да узајамно искључујуће изјаве Кијева „сведоче о непостојању јединственог става о питањима спровођења Минских споразума“.

Владислав Дејнего

Владислав Дејнего

Раније је представник штаба украјинске војне операције, Анатолиј Стељмах, изјавио да су кијевске снаге повукле сву тешку артиљерију са линије раздвајања у Донбасу.

Међутим, други портпарол војне операције, Андреј Лисенко, саопштио је да украјинска армија за сада неће потпуно повући тешко наоружање са линије раздвајања.

„Постоји прилично висок степен вероватноће свесног кршења тачке 2. Сета мета за спровођење Минских споразума од 12. фебруара. Такве сумње, нажалост, имају индиректну потврду — у уторак, 10. марта, с територије коју контролишу украјинске власти гађан је контролни пункт у рејону места Широкино“ — навела је његове речи агенција „ЛуганскИнформЦентр“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *