Вијести, Свијет

Владимир Путин: Русија не признаје Хашки арбитражни суд

„ТАЈ СУД ИМА ЈУРИСДИКЦИЈУ САМО ПРЕМА ЗЕМЉАМА КОЈЕ СУ ПОТПИСАЛЕ ЕВРОПСКУ ЕНЕРГЕТСКУ ПОВЕЉУ”

         РУСИЈА не признаје надлежност Хашког арбитражног суда, пошто није потписница Европске енергетске повеље и доказиваће свој став на судовима на прописани начин, изјавио је председник РФ Владимир Путин.

         „Не може да не буде реакције, штитићемо своје интересе” – изјавио је Путин током сусрета са руководиоцима међународних информативних агенција у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

         „Што се тиче те расправе, наш став је познат: у питањима и стварима те врсте – Хашки арбитражни суд има надлежност само у односу на земље које су потписале и ратификовале Европску енергетску повељу” – подсетио је Путин.

         „Русија није ратификовала ту повељу, зато ми не признајемо јурисдикцију те судске инстанце. То ћемо доказивати на прописани начин у судским поступцима” – нагласио је Путин.

         По речима руског председника, „то што акционари ЈУКОС-а покушавају да добију од Русије додатна средства није ништа ново, ми смо се са сличним појавама сусретали и раније од стране те компаније, и од стране наших других партнера, укључујући европске партнере и међународне компаније”.

         „Штитићемо своје интересе у оквиру цивилизованог правног поступка” – нагласио је Путин.

         Одговарајући на питање какве мере ће Русија предузети ради заштите својих интереса, Путин је истакао да су то „правна питања”.

         „То је питање правне природе, размислићемо како то да организујемо” – рекао је председник РФ.

Владимир Путин

Владимир Путин

И додао: „Шта ће конкретно радити наши правници, то треба њих питати. Ту неће бити никаквих тајни”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *