Вијести, Свијет

Владимир Путин: Русија ће учинити све што је у њеној моћи да договорено у Бечу буде спроведено

ЗАДОВОЉАН И СПОРАЗУМОМ СА ИРАНОМ И ШТО ЈЕ СВЕ „НА ЧВРСТОМ ТЕМЕЉУ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА“

  • За Русију је договорено важно и због великих планова за сарадњу Русије и Техерана у цивилној нуклеарној енергетици

        РУСКИ председник Владимир Путин изјавио је да Русија поздравља договоре о Ирану и да ће учинити све што од ње зависи за њихово спровођење, наводи агенција ТАСС.

        „Русија поздравља одлуку која је данас донета у Бечу о решавању ситуације са иранским нуклеарним програмом и заједнички акциони план који је усвојила „шесторка“ – наводи се у саопштењу руског лидера објављеном на сајту Кремља – Уверени смо да је свет данас одахнуо с великим олакшањем“.

        Учесници преговора ишли су према томе много година у оквиру преговора у којима су учествовали, Русија, Кина, САД, Француска, Немачка, Белика Британија, Иран и ЕУ, подвукао је Владимир Путин.

        „Задовољни смо што је у основи пронађеног решења садржан принцип постепености и узајамности, за који се наша земља доследно залагала у свим фазама ових сложених преговора“ – рекао је руски председник.

        Путин је истакао да се „договорено заснива на чврстом  темељу међународног права, пре свега на Споразуму о неширењу нуклеарног оружја и споразуму о гаранцијама Међународне агенције за нуклеарну енергију, укључујући додатни протокол“.

        „Руски преговарачки тим и стручњаци за нуклеарну енергију дали су велики стручни допринос постизању свеобухватног договора што је омогућило да се усагласе различити, често дијаметрално супротни ставови – казао је председник Русије. – Спровођење договорених радњи пажљиво ће проверавати Међународна агенција за нуклеарну енергију како би потврдила да је нуклеарни програм искључиво цивилне природе“.

        „Иран добија могућност да развија тај програм, укључујући обогаћивање уранијума, уз контролу од стране Међународне агенције за нуклеарну енергију и постепено укидање санкција против Техерана, на шта смо одавно и доследно позивали“ – подвукао је шеф руске државе.

        „То је важно и с тачке гледишта великих планова за сарадњу Русије и Техерана у цивилној нуклеарној енергетици, који су добили подршку у документима који су данас усвојени“ – истакао је Путин.

        „Надамо се да ће све заинтересоване земље, пре свега земље „шестрке“, у потпуности спроводити пронађена решења“ – рекао је руски лидер. – Нови снажан импулс добиће наши билатерални односи са Ираном, на које више неће утицати спољни фактори“.

Владимир Путин: Русија ће учинити све што је у њеној моћи да договорено у Бечу буде спроведено

Владимир Путин: Русија ће учинити све што је у њеној моћи да договорено у Бечу буде спроведено

Руски председник уверава да ће „Русија чинити све што од ње зависи да се договорено у Бечу у потпуности спроводи, доприносећи јачању међународне и регионалне безбедности и глобалног режима неширења нуклеарног наоружања, стварању зоне без оружја за масовно уништавање и средстава за његово достављање на Блиском истоку, мобилизацији широке коалиције у региону за борбу против терористичке претње“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *