Вијести, Свијет

Владимир Путин и Кристина Фернандез де Киршнер

Председник Русије Владимир Путин и председник Аргентине Кристина Фернандез де Киршнер су одржали заједничку прес-конференцију после преговора. Лидери држава су јуче разговарали у Буенос Ајресу и потписали су низ важних докумената о сарадњи двеју држава.

Председник Путин: о сарадњи у области коришћења слободног атома, о узајамној правној помоћи у кривичним поступцима, о испоручивању оптужених лица која су осуђена на затворску казну, као и о сарадњи у медијима и комуникацији.

Кристина Фернандез де Киршнер је рекла да Русија и Аргентина имају слично мишљење о многим међународним питањима, као што су грађански рат у Сирији. Она сматра да се мишљење Русије и Аргентине често подудара, а ако се не подудара онда то не значи да постоје „победници“ и „побеђени“. „То је форма вишеполарних односа заснованих на међународном праву. Постоји само једно међународно право и то сви треба да знају и да полазе од тога“, рекла је она. Владимир Путин је додао да Аргентина „увек има своје мишљење“.

Кристина Фернандез де Киршнер сматра да би одлука Русије да отпише 90% дуга Куби требала да буде добар пример за друге државе. „Председник Путин је пре Аргентине био на Куби, где је опростио огроман дуг Хаване пред Москвом. 90% дуга је опроштено, а 10% ће се искористити за разне инвестиционе пројекте…То је врло вредан пример, који треба следити“, рекла је она.

Лидери држава су још једном истакли важност сарадње у области енергетике, јер је Аргентина лидер у Латинској Америци у коришћењу мирног атома и нада се да ће и даље развијати ту област уз помоћ Русије. Владимир Путин је подсетио новинаре да се више од 20% хирдоенергије Аргентине производи уз помоћ руске опреме.

„Атомска енергија има велике перспективе. Росатом учествују на тендеру за изградњу енергетског блока НЕ „Атуча“. Желлим да истакнем да Русија поседује напредне технологије у изградњи НЕ. Оне се одликују високом економском ефективношћу, одговарају најстрожијим стандардима безбедности и екологије“, рекао је руски председник.

Споразум о сарадњи у области коришћења мирног атома у принципу отвара пут Русији за посао у Аргентини у тој области. Изградња блокова и нуклеарних електрана се у Аргентини одвија на бази конкурса и Росатом планира да учествује у изградњи трећег блока НЕ „Атуча“. Аргентинска страна је већ завршила са прелиминарним избором компанија које имају право да граде НЕ – и Росатом је међу њима.

Владимир Путин је изјавио да ће ТВ канал RT почети емитовање на шпанском језику у режиму нон-стоп у Аргентини.

„Захвални смо аргентинској страни што нам је омогућила да се „Русија данас“ емитује…Први пут ће становници Аргентине моћи да га гледају на шпанском језику, 24 сата и са посебним дугметом“, рекао је Путин.

Раније је страним каналима било забрањено емитовање преко државних мрежа. Сада ће RT на шпанском моћи да гледа више од 80% становника Аргентине.

Још једна област за сарадњу двеју држава – војна авијација, рекао је руски председник. „Посебну пажњу поклањамо војно-техничкој сарадњи. Данас смо разговарали о пројектима у тој области. Међу њима су испорука хеликоптера и војно-транспортних авиона Аргентини ради заједничког рада на Антарктику“, рекао је Путин новинарима.

Владимир Путин и Кристина Фернандез де Киршнер /   © Photo: REUTERS/Enrique Marcarian

Владимир Путин и Кристина Фернандез де Киршнер / © Photo: REUTERS/Enrique Marcarian

„Желим да се захвалим госпођи председнику (Аргентине) на пријатељској атмосфери у којој је протекао наш данашњи сусрет“, закључио је председник Русије.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *