Вијести, Свијет

Виталиј Чуркин: После избора у Украјини могу се очекивати озбиљни сукоби унутар кијевске елите

Стални представник РФ при УН Виталиј Чуркин одговарао је на питања гледалаца телевизијског канала Би-би-си у директном преносу. Он је нагласио да Русија наставља сарадњу са кијевским властима по питању гаса и нагласио да се после избора 25. маја може очекивати раскол у украјинској елити.

Гледаоци су замолили Чуркина да прокоментарише изјаве принца Чарлса, у којима је он наводно упоредио Путина са Хитлером. „Ја не знам, да ли је он уопште рекао такве ствари, али ако јесте то је апсолутно неприхватљиво“, нагласио је стални представник Русије при УН.

Чуркин је нагласио да Русија, мада не признаје актуелне украјинске власти, наставља да с њима сарађује, на пример по питању плаћања гаса. На питање шта Русија очекује од предстојећих председничких избора у Украјини, Чуркин је одговорио да Москва очекује прекид војне операције на истоку Украјине.

По његовом мишљењу после избора се може очекивати озбиљан сукоб унутар украјинске елите, уосталом треба спровести уставну реформу, после које ће овлашћења председника који се сада бира бити измењена. А требало је радити обрнуто, нагласио је Виталиј Чуркин.

Гледалац британског канала који се представио као студент економије рекао је да је украјинској економији заиста потребна помоћ споља, али уместо тога Русија шаље Украјини само војнике. Чуркин се није сложио и рекао је да је Русија увек помагала Украјини, на пример понудила јој је кредит од 15 милијарди долара и снабдела је гасом.

Виталиј Чуркин је стални представник РФ у Савету безбедности УН и тамо брани ставове Москве.

Чуркин је 22. маја говорио на седници Савета безбедности УН. Он је скренуо пажњу колегама на неопходност истраге околности под којима је дошло до пожара у Дому синдиката у Одеси.

Стални представник РФ при УН Виталиј Чуркин

Стални представник РФ при УН Виталиј Чуркин

Осим тога Чуркин је подсетио да је Русија апеловала на чланове савета безбедности УН да се покрене истрага ситуације у Одеси. „Нажалост чланови Савета безбедности нису могли да подрже наш апел генералном секретару за спровођење објективне истраге“, нагласио је стални представник Русије у УН.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *