Вијести, Свијет

Виталиј Чуркин: Истрага пада Боинга 777 у Украјини мора бити међународна

Русија сматра да истрага пада Боинга 777 на истоку Украјине мора имати међународни карактер. То је на седници Савета безбедности УН изјавио амбасадор РФ у УН Виталиј Чуркин. Дипломата је истакао да би требало да се објави снимак разговора украјинских авио-диспечера непосредно пре катастрофе.
Истовремено се очекује да ће извештај о истрази бити објављен крајем месеца и да ће бити отворен.

На иницијативу Русије је одржана седница Савета безбедности, посвећена истрази пада Боинга 777 на истоку Украјине. Руска делегација је изјавила да истрага мора да има међународни карактер. То је изјавио амбасадор РФ у УН Виталиј Чуркин, а преноси ИТАР-ТАСС.

Према његовим речима, заменик генералног секретара УН за политичке послове Оскар Фернандез Таранко, који је говорио на седници, није изнео важне информације. „Али, нама би било важно да се још једном стави акценат на неопходност обезбеђивања међународног карактера истраге“, рекао је дипломата.

Чуркин је истакао да Русији тренутно „није сасвим јасно“ коју улогу и истрази катастрофе има Организација међународне цивилне авијације (ICAO), чије је учешће предвиђено резолуцијом Савета безбедности 2166. „Сада, колико је нама познато, ICAO се налази по страни у односу на истрагу“, рекао је Чуркин.

Снимак разговора авио-диспечера

Виталиј Чуркин је рекао да се Русија, за време седнице Савета безбедности, заинтересовала зашто „нема никаквих информација о снимку разговора украјинских авио-диспечера“ уочи катастрофе малезијског авиона. Заменик генералног секретара УН за политичке послове Џефри Фелтман, који у среду путује у Кијев, је наложено да сазна како Украјина сарађује са међународним експертима.

„Убеђивања су таква да ће се он позабавити и овом темом. Како Украјинци доприносе овој међународној истрази? Прво шта пада на памет – они морају да дају снимке разговора авио-диспечера, како би се дошло до закључка зашто су они послали малезијски авион у зону ратних дејстава“, рекао је Чуркин.

Отворени извештај ће бити објављен за месец дана

Према речима дипломате, седница Савета безбедности, која је одржана на иницијативу Русије, је била корисна и сада ће чланови Савета безбедности очекивати мање извештаје о току истраге авионске несреће, док се не објави главни извештај крајем месеца.

Раније је председавајући СБ УН амбасадор Велике Британије Марк Лајал Грант саопштио новинарима да извештај о истрази неће бити поверљив. „Тај извештај није намењен владама и биће одмах објављен“, рекао је он.

Пад авиона

Боинг 777 компаније Malaysia Airlines, који је летео на релацији Амстердам- Куала Лумпур, се срушио 17. јула на истоку Украјине. У авиону се налазило 298 људи и сви су погинули. Савет безбедности УН је 22. јула усвојио резолуцију 2166, која предвиђа провођење независне истраге авионске несреће „у складу са руководећим принципима међународне цивилне авијације“.

Амбасадор РФ у УН Виталиј Чуркин / ©Фото: Ројтерс/Лукас Џексон

Амбасадор РФ у УН Виталиј Чуркин / ©Фото: Ројтерс/Лукас Џексон

Документ је захтевао од учесника конфликта на истоку Украјине да прекину сва ратна дејства у рејону пада авиона и обезбеде експертима приступ на место несреће.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *