Вијести, Свијет

Викиликс објавио војни план ЕУ против прилива избеглица

Москва – Сајт „Викиликс” објавио је поверљива документа у којима се откривају детаљи плана војних операција Европске уније против прилива избеглица у Европи, јавила је Раша тудеј. Извештај је састављен 29. јануара ове године, а написао га је командант операције и контра-адмирал италијанске морнарице Енрико Кредендино за Војни комитет ЕУ и Комитет за политику и сигурност ЕУ.

У документу се наводе статистички подаци о таласу избеглица и детаљи изведених и планираних заједничких акција снага земаља ЕУ у Медитерану. У извештају се, такође, врши притисак на одговорне органе ЕУ да помогну у убрзању процеса формирања „поуздане” владе у Либији, од које се очекује да позове снаге ЕУ да оперишу у њеним територијалним водама, а касније да изда дозволу о проширењу војних операција на копну.

Италија- обалска стража

Италија- обалска стража

 

Наглашено је да је неизвесно да ли ће операција икада моћи, из правних или политичких разлога, да оствари свој мандат, односно да „неутралише мрежу кријумчара кроз одвраћање или отворену принуду на либијској обали и копну”. Такође, наводи се да без обзира што државе чланице ЕУ подржавају операције, само неколико њих имају вештину и искуство за такве мисије. У документу је наглашено и да операција не може бити решење за избегличку кризу.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *