Вијести, Свијет

ВАЛС: Око 800 Француза ратовало или ратује у Сирији

ТУЖИЛАЦ ПАРИЗА ОТВОРИО ИСТРАГУ ПРОТИВ 200 ФРАНЦУСКИХ ЏИХАДИСТА

ТУЖИЛАЦ Париза отворио је истрагу против 200 француских грађана које сумњичи да су у саставу радикалних исламских формација ратовали у Сирији.

Француска полиција сматра да око 300 грађана те земље тренутно ратује против легалне власти у Сирији и њеног председника Башара Асада.

Званични Париз је више пута најављивао да ће чинити све што може да спречи одлазак Француза да ратују у Сирији, а ако су већ тамо – да их врати.

Мотив је више него јасан. Министар унутрашњих послова, Бернар Казнев, јавно је изразио бојазан да ће француски исламисти – по повратку у земљу – почети да изводе терористичке акте у својој земљи.

Премијер Мануел Валс оценио је да се Француска никад досад није суочавала са сличним проблемом јер је досад, према његовим речима, око 800 француских држављана учествовало или још учествује у сиријском рату на страни џихадиста (око 30 их је већ погинуло у борбама).

Тема „француских исламиста“ додатно се актуелизовала након хапшења у Марсеју Француза арапског порекла Мехдија Менуша који се сумњичи да је у Јеврејском центру у Бриселу убио четири човека.

Око 800 Француза ратовало или ратује у Сирији

Око 800 Француза ратовало или ратује у Сирији

Против Сирије ратује око 2.000 грађана из земаља чланица ОЕБС.

Девет европских емаља – Белгија, Велика Британија, Немачка, Данска, Ирска, Шпанија, Холандија, Француска и Шведска – договориле су се да заједничким снагама блокирају одлазак својих грађана у Сирију.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *