Вијести, Свијет

Ускоро америчко-руски предлог за уништавање оружjа

108239

MOСKВA – Руски и амерички експерти ускоро ће Oрганизациjи за забрану хемиjског оружjа предате заjеднички предлог механизама за уништавање хемиjског оружjа у Сириjи, наjавио jе у Mоскви руски министар спољних послова Сергеj Лавров након сусрета са министром спољних послова Француске Лораном Фабиjусом

Француски министар jе изjавио да jе Париз задовољан што jе Дамаск пристао на уништење хемиjског оружjа али jе оценио да таj процес неће бити jедноставан, преносе руски медиjи.
„Mи инсистирамо на неопходности да се деjствуjе брзо како би се избегло ширење претње хемиjским оружjем у региону, “ рекао jе Фабиjус, преноси Итар-Tас с.

За разлику од Русиjе, коjа инсистира на томе да нема доказа ко jе употребио хемиjско оружjе као и да извештаj инспектора УН не даjе одговор на питање о пореклу хемиjског оружjа, Француска сматра да jе оружjе употребио режим у Сириjи.

Подаци француске обавештаjне службе говоре да извештаj инспектора УН доказуjе да jе за напад хемиjским оружjем 21. августа крив режим Башара ал Aсада, рекао jе шеф француске дипломатиjе, преноси РИA Новости.

Лавров jе с друге стране упозорио да се приликом доношења одлуке о примени силе против Дамаска не сме ослањати на емоциjе већ на резултате непристрасне и обjективне истраге. Tо ће бити лакмус тест за даљи рад Савета безбедности, додао jе он.
“Или ћемо се хватати за главу сваки пут када неко изjави да су режим или опозициjа употребили хемиjско оружjе и онда се предавати емоциjама, што jе недопустиво приликом доношења озбиљних решења или ћемо се ослањати на професионалце коjи су дужни да сваки овакав случаj и сваку информациjу о употреби хемиjског оружjа проуче подробно и обjективно и да предаjу извештаj са потпуном сликом Савету безбедности УН”, рекао jе Лавров.

Фабиjус jе рекао да и његова земља подржава одржавање “Женеве 2” тj. Mеђународне конференциjе о Сириjи jер “чисто воjно решење ниjе могуцће“, преноси Итар-Tас с:
„Сматрамо да, ако постоjи политичко решење, њега треба искористити да би се прекинуло насиље”, рекао jе Фабиjус на конференциjи за новинаре.

Француски и руски министар спољних послова разговарали су у Mоскви о оквиру међународних напора да се усагласи резолуциjа Савета Безбедности Уjедињених нациjа о стављању сириjског хемиjског оружjа под међународну контролу.

Француска jе jедна од земаља коjе подржаваjу воjну интервенциjу на Сириjу.

Лавров: Резолуциjа СБ УН о Сириjи без члана 7 Повеље УН

MOСKВA – Резолуциjа Савета безбедности Уjедињених нациjа о Сириjи неће укључивати члан 7 Повеље УН коjа допушта примену силе и то треба одвоjено разматрати, изjавио jе руски министар спољних послова Сергеj Лавров након састанка са француским колегом Лореном Фабиjусом, преносе руске агенциjе.

“Резолуциjа коjа ће одобрити решење Oрганизациjе за забрану хемиjског оружjа, резолуциjа СБ УН, неће укључивати члан 7 и то смо jасно рекли у Женеви у документу коjи смо усагласили, у коме нема ни речи о томе“, изjавио jе Лавров, наводи РИA Новости.

Mогућност да се разматра резолуциjа о сириjском хемиjском оружjу уз коришћење члана 7 Повеље УН Лавров jе назвао апстрактном.

“У случаjу убедљивих доказа о употреби хемиjског оружjа од стране било кога, Савет безбедности jе дужан да предузме мере против онога ко га употреби и оне ће се спровести”, рекао jе Лавров.

Француски министар спољних послова изjавио jе да подаци француске обавештаjне службе говоре да извештаj инспектора УН доказуjе да jе за напад хемиjским оружjем 21. августа крив режим Башара ал Aсада, преноси РИA Новости.

Француска инсистира на оштриjоj резолуциjи СБ УН и спрема се да заjедно са Великом Британиjом сачини нацрт резолуциjе у коме се захтева да се председнику Сириjе Башару ал Aсаду запрети санкциjама уколико не буде деjствовао у складу са руско-америчким планом о предаjи хемиjског оружjа под међународну контролу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *