Вијести, Свијет

УПРКОС ПРИТИСКУ САД: Иран ће Русији испоручивати нафту за машине, опрему и робу

МОСКВА И ТЕХЕРАН ПОТПИСАЛИ ПЕТОГОДИШЊИ ПРЕДУГОВОР КОЈИ ЋЕ СМАЊИТИ ПРИТИСАК НА ЊИХ ЗАПАДНИХ САНКЦИЈА

         РУСИЈА је договорила с Ираном велики нафтно-сировински посао, који ће обема странама омогућити да ублаже утицај западних санкција.

         Две стране су претходно потписале петогодишњи меморандум о разумевању, који подразумева да ће Русија испоручивати Ирану готове производе у замену за иранску нафту.

         Документ су потписали министар енергетике Русије Александар Новак и његов ирански колега Бижан Намдар Зангене. 

         Како истичу у руском Министарству енергетике, разматра се могућност учешћа руских компанија у пројектима на територији Ирана везаним за изградњу и реконструкцију електрана и енерго-мрежа, као и могућност продаје Ирану руских машина, опреме и готових производа.  

         У замену Иран ће давати Русији своју нафту, на чију продају је тренутно стављен ембарго земаља Запада.

         Конкретни уговори и споразуми могли би бити закључени током седнице међувладине комисије 9–10. септембра, која ће бити одржана у Техерану.

         Русија и Иран воде преговоре о овом послу од краја прошле године, а Вашингтон је вршио на Москву велики притисак како би спречио његово закључивање.

Владимир Путин и  Хасан Рохани

Владимир Путин и Хасан Рохани

Бела кућа се плаши да би нафтна сарадња с Русијом значила за Иран ублажавање утицаја западних санкција и смањење притиска на Техеран у текућим преговорима с „шесторком” о статусу његовог нуклеарног програма.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *