Вијести, Свијет

Умро доносилац „седам услова” Ангеле Меркел Србији

АНДРЕАС ШОКЕНХОФ ЈЕ У МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА КООРДИНИРАО НЕМАЧКУ ПОЛИТИКУ ПРЕМА РУСИЈИ

         ВИСОКИ функционер немачке владајуће Хришћанско-демократске уније (CDU) Андреас Шокенхоф преминуо је данас у 57. години, саопштила је његова странка.

         Српској јавности и политичарима је познат пре свега по изношењу такозваних „седам берлинских услова” за Србију на путу ка ЕУ, укључујући правно обавезујући споразум о нормализацију односа са Приштином.

         Шокенхоф је више пута био у Србији у претходних неколико година, а последњи пут у јулу када је разговарао са премијером Србије Александром Вучићем, представницима Владе Србије и опозиције.

         Тада је, како је саопштено из владине канцеларије за сарадњу са медијима, показао разумевање за политичке и економске потешкоће са којим се Србија суочава, додајући да посланички клуб ЦДУ/ЦСУ пружа подршку Србији у споровођењу неопходних реформи, као и њеном путу ка ЕУ.

         Посланик од 1990. године и заменик шефа посланичке групе ЦДУ/ЦСУ, Шокенхоф је координирао немачку политику према Русији у министарству спољних послова и био је оштар критичар Москве поводом украјинске кризе, пренео је АФП.

         Демохришћанин по политичком опредељењу, католик по вероисповести, доктор наука по образовању са престижног универзитета у Тибингену, брат познатог немачког професора теологије Еберхарда Шокенхофа, за собом је оставио троје деце.

         Умро је природном смрћу између суботе и недеље у свом изборном округу у Равенсбургу у држави Баден Виртемберг, преносе агенције.

Андреас Шокенхоф

Андреас Шокенхоф

На вест о Шокенхофовој смрти први је реаговао лидер конзервативаца у Бундестагу Фолкер Каудер који је рекао да је његовом смрћу посланичка група ЦДУ/ЦСУ изгубила „једног од најугледнијих политичара, а многи од нас и доброг пријатеља и блиског сарадника”, пренели су немачки медији.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *