Вијести, Свијет

Украјинска логорска ватра америчке таштине

Украјинску кризу су организовале Сједињене Државе. Ово је изјавио порт-парол Државне думе Русије Сергеј Наришкин, говорећи на Балканском форуму у Београду. По речима политичара, то потврђују активности Вашингтона. Наришкин је подсетио да су САД браниле наоружане активисте на Мајдану, а сад отворено подржавају насиље против мирних грађана на истоку Украјине.

По изјави Сергеја Наришкина датој новинарима, недавне изјаве САД о монополу државе на насиље према мирним грађанима у потпуности одају организаторе украјинске кризе. Они су прво чинили све да против наоружаних радикала на Мајдану не буде примењена сила, затим су новим кијевским властима, којс су сами Украјинци крстили као „хунту“, помогли да свргну законито изабраног шефа украјинске државе. Низ стручњака сматра да Вашингтон на тај начин не престаје с покушајима да изазове оружану кризу у Европи, што делимично потврђује и учествовање америчких специјалних служби у операцијама силе на истоку републике. Неки аналитичари претпостављају да оваквим активностима САД покушавају да дају војно-индустријски импулс својој економији. Ипак, по мишљењу војног аналитичара руског интернет-издања Lenta.ru Илије Крамника, деловање Вашингтона је више усмерено на извлачење политичке користи:

Може се извући нека корист од нових наруџбина, може се појачати сопствени геополитички утицај. Зато што ће нагло опасти акције оних који су позивали на савез с Русијом, и обрнуто, порашће улога присталица изградње „санитарног кордона“, а то су углавном амерички клијенти. Они су вероватно за то заинтересовани, али не САД као земља у целини, већ њихови одређени кругови, који желе да сачувају политику војне доминације Сједињених Држава у Европи.

Истовремено, неки угледни западни медији и политичари осуђују активности кијевских власти на истоку Украјине и однос САД и Европске уније према томе. Међутим, како у емисији „Гласа Русије“ изјављује професор МДИМО Валериј Соловеј, већина се једноставно прави да не примећује оно што се дешава у Украјини:

Ако се узме европско јавно мњење, оно није у тој мери недвосмислено антируско. Ситуација је компликованија него што то покушавају да прикажу западни политичари. Европљани затварају очи због врло једноставног разлога. Они немају довољно ресурса и храбрости да се умешају у украјинске догађаје. И овде палма првенства припада САД. И Америка то радо користи како би показала да војна сила и моћ значе нешто у савременом свету. И врло много – у критичним, кризним ситуацијама.

Порт-парол Државне думе Русије Сергеј Наришкин/© Photo: RIA Novosti/Vladimir Fedorenko

Порт-парол Државне думе Русије Сергеј Наришкин/© Photo: RIA Novosti/Vladimir Fedorenko

Порт-парол Државне думе Русије Сергеј Наришкин/© Photo: RIA Novosti/Vladimir Fedorenko

Притом Европљани уопште не размишљају о томе да својим тромим и једностраним ставом у вези с украјинском кризом, подмећу бомбу под сопствени темељ. Ако се ситуација на истоку Украјине и даље буде заоштравала, на крају конфликт ову државу неће поделити само по политичком, већ и по географском принципу. И тада неће Русија, а још мање САД, већ управо Европа морати да решава проблеме хиљада гладних, незапослених и дезоријентисаних становника западних украјинских области.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *