Вијести, Свијет

Украјина свргнула „тиранина” да би живела – много горе

А ПРЕ САМО ГОДИНУ ДАНА УКРАЈИНА ЈЕ ВЕРОВАЛА ДА ЈЕ У ЕВРОПИ ПРЕДИВНО КАО У ЗАГРОБНОМ ЖИВОТУ ПРАДЕДНИКА

  • Оне који су скакали на Мајдану, није их занимало ни то што је просечна плата била 440 долара док су цене биле три пута ниже од московских. Опозиционари су чак тврдили да је то веома лоше
  •  Пензије су већ замрзнули. Порез на промет новца у мењачницама подигли са 0,5 на 2 одсто. Опорезовали су све станове по градовима изнад 60 м2 и све куће по селима веће од 150 м2…
  • Од Нове године је ступила на снагу и забрана продаје на пијацама онога што производи сељак – од сланине, до млека и сира. Јер, то су одавно обећали Европи…
  • Хтели су европеизацију, а добили – раскулачивање у свој његовој бриселској лепоти. Са чаробним префиксом „евро”
  • А нема ни помена о некаквом безвизном режиму. Напротив! Још су пооштрили постојећи. Да се грађани на брзину „европеизоване” земље не би размилели по Западу

Олес БУЗИНА, писац (Кијев)

          ПРЕ само годину дана, напредна Украјина је свето веровала у европске вредности.

          Земљом је тада владао „тиранин” којег је требало одмах свргнути јер се земља без тога тобоже није могла кретати напред. А негде тамо иза државне границе – Европом су текли мед и млеко, све је било предивно као у загробном животу праведника.

          То што је „тиранин” био легално изабран – демократска „авангарда” се трудила да не примећује. Слободом речи се није сматрало ни то што је „тиранина” свако могао да критикује са тв-екрана, чак у најпопуларнијим ток-шоу емисијама, па још уопште не штедећи на смелим речима.

          Опозиција је тада тврдила да земљом влада „банда”, то исто је писала и по зидовима и оградама.

          Они који су скакали на Мајдану нису хтели да виде ни стабилну гривну, ни најјефтинији градски транспорт у Европи, ни један од хуманијих социјалних система, чак ни укидање служења војног рока. Ништа им није значило ни што су пензије индексиране, а помоћ за рођење детета расла.

          Није их занимало ни то што је просечна плата била 440 долара док су цене биле три пута ниже од московских. Опозиционари су чак тврдили да је све то веома лоше. Због „тиранина” који је двапут био осуђиван. А још је Јулију (Тимошенко) био послао у затвор.

          „Тиранин” је пре безмало годину дана свргнут, а посланици су у ноћи између недеље и понедељка – после десеточасовног заседања парламента (за време којег су многи стигли и да се поднапију) – изгласали државни буџет. Ето коначно нечег заиста „европског”.

          Кроз буџет су ветеране Великог отаџбинског рата и жртве нацизма лишили права не бесплатну вожњу у јавном транспорту. То право је дато само „жртвама политичких репресија” Јануковичевог режима, то јест – „херојима” Мајдана.

          Пензије су замрзнули. Доплате учитељима и наставницима за преглед писмених задатака (код куће) смањили. Порез на промет новца у мењачницама подигли са 0,5 на 2 одсто. Опорезовали су све станове по градовима изнад 60 м2 и све куће по селима веће од 150 м2.

          Од Нове године је ступила на снагу и забрана продаје на пијацама онога што производи сељак – од сланине, до млека и сира. Јер, то су одавно обећали Европи…

          Хтели су европеизацију, а добили – раскулачивање у свој његовој бриселској лепоти. Са чаробним префиксом „евро”. А нема ни помена о некаквом безвизном режиму. Напротив! Још су пооштрили постојећи. Да се грађани на брзину „европеизоване” земље не би размилели по Западу.

          Све ово пишем да би била видљивија цена илузија. Као и добит од збацивања „тираније”.

„Евромајдан” 2013.

„Евромајдан” 2013.

Ако су руском друштву мало биле лекције научене на свом „мајдану” у Москви 1991-ве, било би добро да има на уму украјинско искуство прикључивања „европским вредностима”.

Да се не би заглибило на неком новом Болотном тргу.

Зна се: што је Русу добро – то је за Немца смрт. Али, тачно је и обрнуто.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *