Вијести, Свијет

Украјина: Примирје на снази

У градовима на истоку Украјине ноћ је протекла мирно, након што су Кијев и проруски активисти потписали примирје, наводи се у саопштењу које су јутрос објавиле градске власти.

У Доњецку, регионалној престоници, протекла ноћ је била мирна. Нисмо добили ниједну информацију о пуцњави или екплозији, наводи се у саопштењу.

У Маријупољу, стратешкој луци на обали Азовског мора, ситуација је мирна, преноси АФП.

Украјинске и проруске снаге потписале су јуче у Минску протокол о прекиду ватре на истоку Украјине, који би требало да доведе до обустављања сукоба у којима је у протеклих пет мјесеци погинуло око 2.600 људи, а пола милиона је побјегло или расељено.

ЕУ поздравила је споразум о прекиду ватре на истоку Украјине, истичући да све стране морају да га поштују и примјењују, те изразила наду да ће то бити први корак ка одрживом политичком рјешењу, заснованом на поштовању суверенитета и територијалног интегритета Украјине, преноси Итар тас.

Примирје у Украјини / Фото: АП

Примирје у Украјини / Фото: АП

Јуче су борбе током већег дијела дана вођене у два жаришта у источној Украјини – близу стратешке луке Маријупољ на Азовском мору и сјеверније од Доњецка, углавном око градског аеродрома који остаје у рукама украјинских снага, наводи Ројтерс.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *