Вијести, Свијет

Украјина почела „струјни рат” против Крима и Русије

КИЈЕВ СМАЊИО ИСПОРУКЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЈЕ ЗА 50 ОДСТО – 30 ОДСТО ПОЛУОСТРВА У МРАКУ

  • Москва шаље у помоћ преносне гасне турбине које су обезбеђивале струју олимпијском Сочију, а 900 мањих се већ распоређује по целој територији полуострва

УКРАЈИНА је смањила испоруке електроенергије Криму за 50 одсто – саопштио је потпредседник владе полуострва Рустам Темиргалијев.

Крим и остатак Украјине повезују три велика далековода, а влада у Симферопољу – реагујући на „струјни рат” објављен из Кијева – већ је почела да плански искључује неке потрошаче и да смањује потрошњу.

Ноћас је око 30 одсто Крима без струје – нагласио је Темиргалијев и указао да ће све бити још много теже уколико Украјина потпуно обустави испоруке електроенергије.

Темиргалијев је истовремено нагласио да се Крим припремао за такву могућност и да због тога никаквог колапса неће бити.

Према његовим речима, Крим ће прећи на сопствену производњу струје, а у ”главним улогама” биће три топлане које истовремено могу да производе електроенергију. У нови систем снабдевања биће укључено и око 900 мобилних дизел-генератора који ће бити размештени по свим деловима полуострва.

Неки су већ укључени, додао је Темиргалијев, и обезбеђују напајање струјом пумпних станица, болница и најважнијих институција на полуострву.

Кримски вицепремијер је истовремено изразио уверење да ће сви проблеми бити решени у наредним месец и по чак и ако Украјина уведе потпуну електро-блокаду полуострва.

У том периоду биће постављено девет мобилних моћних генератора.

„Смањивање испорука струје – оценио је Темиргалијев – то је покушај уцењивања Русије преко Крима. Знају да немају никакав други начин да утичу на нас. Али, Крим ће постати само јачи и сложнији! А ово ће се Украјини вратити као бумеранг. Сви знају да Кијев Русији и Газпрому дугује огроман новац за природни гас. Претпостављам и да ће овај удар само додатно окренути југоисток Украјине од Кијева.”

Рестрикције струје на Криму

Рестрикције струје на Криму

Министар енергетике Русије, Александар Новак, најавио је да ће Крим добити преносне гасне турбине које су струјом снабдевале олимпијски Сочи.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *