Вијести, Свијет

Удружења жртава Франковог режима траже извињење Цркве

033409

Више од 100 удружења у Шпанији упутила су писмо поглавару Римокатоличке цркве папи Фрањи, тражећи да се црква извини, јер је подржала војни пуч и режим Франсиска Франка.

Удружења жртава Франковог режима такође су изразила наду да ће папа Фрања подржати њихове напоре да изнесу на видјело шта се догодило хиљадама несталих током грађанског рата вођеног од 1936. до 1939. године. и у доба франкистичке Шпаније.

Група удружења жртава Франковог режима, сматра и да би проглашење за свеце 522 „мученика вјере“, заказано за недјељу у Тарагони, требало да буде отказано.

Удружења су овај догађај назвале „политичким чином франкизма“ којим свештеничка хијерархија „масовним беатификацијама и канонизацијама слави само неке жртве, док заборавља жртве Франковог режима и цркве“, пренијела је АНСА.

Церемонија у Тарагони требало би да буде највећа беатификација коју је икада извела Шпанска католичка црква.

„Ви знате да је Католичка црква подржала Франков војни пуч против Шпанске Републике 1936, а грађански рат сматрала врстом крсташког похода; да је подржала генерале и легитимизовала њихову фашистичку диктатуру и страшну репресију над Шпанцима“, закључују удружења Франковог режима у писму папи Фрањи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *