Вијести, Свијет

Ударна моћ руске армије у 2014. повећана 1,3 пута

НАЧЕЛНИК РУСКОГ ГЕНЕРАЛШТАБА: ПРИОРИТЕТ У 2015. БИЋЕ РАЗВОЈ СТРАТЕШКИХ НУКЛЕАРНИХ СНАГА

  • Током 2015. на Арктику ће бити формирана војска која ће се састојати од јединица Ратног ваздухопловства и ПВО
  • Оружане снаге РФ су за годину дана добиле 38 интерконтиненталних балистичких ракета, више од 250 летелица, око 280 борбених оклопних возила, више од пет хиљада других војних возила. Четири ПВО пука добила су модерне зенитно-ракетне системе. Две ракетне бригаде добиле су ракетне системе „Искандер-М”
  • Према плановима руског Генералштаба, у наредном периоду се планира годишња куповина од 70 до 100 авиона, више од 120 хеликоптера, до 30 бродова, подморница, специјалних бродова и помоћних пловила, до 600 „комада” оклопне технике

         БОРБЕНЕ могућности оружаних снага РФ за годину дана повећане су 1,3 пута захваљујући модернизацији технике и снабдевању армије, изјавио је у понедељак начелник Генералштаба ОС РФ армијски генерал Валериј Герасимов.

         Сумирајући годишње резултате, Герасимов, који је и први заменик министра одбране Русије, бацио је поглед и у будућност и изјавио да ће у наступајућој години руска армија ставити акценат на развој нуклеарних снага и арктичких јединица.

         „Уз стални број борбеног језгра, повећање опремљености војном техником и решавање питања опремања оружаних снага доводе до повећања борбених могућности војних јединица и групација оружаних снага у свим стратешким сферама, као и Оружаних снага у целини. Може се рећи да су борбене могућности наших оружаних снага повећане 1,3 пута” — казао је Герасимов у програму телевизије „Русија 24”.

         По његовим речима, број сталних припадника ОС РФ у мирним временима износи пола милиона људи, али борбене могућности армије зависе још и од квалитативних и квантитативних показатеља војника и технике, количине муниције, обучености органа војне управе и борбеног духа.

         Приоритет у развоју Оружаних снага РФ у 2015. години биће развој стратешких нуклеарних снага, открио је Герасимов. При том, по његовим речима, у 2015. години на Арктику ће бити формирана војска која ће се састојати од јединица Ратног ваздухопловства и ПВО.

         „Северна флота је прерасла у здружену стратешку команду која одговара за безбедност у Арктичком региону у свим могућим сферама оружане борбе. Ми смо јој предали у надлежност дивизију ПВО, а следеће године ће бити формирана војска која ће се састојати од РВ и ПВО, завршава се формирање арктичке бригаде и низа других војних јединица” — рекао је он.

         Герасимов је саопштио да ће бити отворен центар за обуку ради додатне припреме војних јединица за служење на Арктику.

         Начелник руског Генералштаба је додао да ће број професионалних војника у ОС РФ у 2015. години порасти готово за 20 одсто и износити 325 хиљада људи.

         „Сваке године примимо по 50 хиљада младића по уговору, у 2014. години број професионалних војника у руској армији износио је 295 хиљада. Следеће године служиће 325 хиљада људи” — казао је он.

         Такође, од 2015. године још две радарске станице, у Барнаулу и Јенисејску, биће у стању сталне борбене готовости.

         Начелник руског Генералштаба је раније рекао и да је 2014. годину обележило ритмично финансирање војних набавки и благовремено извршење уговора о продаји оружја, војне и специјалне технике. Конкретно, руска армија је за годину дана добила 38 интерконтиненталних балистичких ракета, више од 250 летелица, око 280 борбених оклопних возила, више од пет хиљада других војних возила.

         Четири ПВО пука добила су модерне зенитно-ракетне системе. Две ракетне бригаде добиле су ракетне системе „Искандер-М”.

         Такође, Ратна морнарица Русије добила је нуклеарну подморницу „Северодвинск” с крстарећим ракетама, велику подморницу „Новоросијск”, два мала ракетна брода „Град-Свијажск” и „Углич”, три десантна и један антидиверзантски глисер.

         У систему упозоравања о ракетном нападу почеле су са радом две радарске станице. Настављена је градња још четири станице.

ГЕРАСИМОВ: Ударна моћ руске армије у 2014. повећана 1,3 пута

ГЕРАСИМОВ: Ударна моћ руске армије у 2014. повећана 1,3 пута

У будућности, према плановима руског Генералштаба, планира се годишња куповина од 70 до 100 авиона, више од 120 хеликоптера, до 30 бродова, подморница, специјалних бродова и помоћних пловила, до 600 „комада” оклопне технике.

Тако ће, у складу с руским државним програмом наоружавања, до 2021. удео модерних модела оружја и војне технике износити од 70 до 100 одсто.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *