Свијет

У Њу Хемпширу очекиване убедљиве победе Трампа и „демократског социјалисте“ Сандерса

МИЛИЈАРДЕР ДОБИО ТРИПУТ ВИШЕ ГЛАСОВА (34:11 ОДСТО), КЛИНТОНОВА ПРИЗНАЛА ПОРАЗ

* Код републиканаца је друго место заузео гувернер Охаја Џон Кејсик са 16 одсто, а трећи је Џеб Буш са 12 одсто. Победник из Ајове – Тед Круз – тек је четврти са 11 одсто

         АЈОВА је донела изненађење, а први амерички прајмериз – у држави Њу Хемпшир – нису.

         У Ајови, где су одлучивали републикански и демократски кокуси. И, вероватно под утицајем рукводоства Републиканске партије, победио је сенатор Тед Круз (са 28 одсто добијених гласова), а главни фаворит свих анкета међу републиканцима – милијардер Доналд Трамп – био је други са 24 одсто гласова.

         У Њу Хемпширу је Трамп – после пребројаних десет одсто гласова добија 34 одсто, а Круз само 11 одсто. Дакле: више него – 3 пута мање.

         Друго место заузео је гувернер Охаја Џон Кејсик са 16 одсто, а трећи је Џеб Буш са 12 одсто.  

         Круз је тек четврти са 11 одсто, а пети је неочеквани трећи из Ајове – сенатор са Флориде Марко Рубио са 10 одсто (у Ајови добио чак 23 одсто)… Иза њега је гувернер Њу Џерсија Крис Кристи са 8 одсто.

         Код републиканаца су бирана 23 представника Њу Хемпшира која ће на партијском конгресу одлучивати ко ће бити председнички кандидат те странке.

         У Њу Хемпширу је најављивана и победа демократе Бернија Сандерса, који себе назива „демократским социјалистом“, над Хилари Клинтон. Тако је и било.

         Сандерс је – после пребројане трећине гласова – добијао 56-58 одсто, а Клинтонова – 40-42 одсто.

         Њу Хемпшир се сматра и за америчке прилике изразито либералном средином. Девиза те америчке државе је: „Или живи слободан – или умри!“

Доналд Трамп

Доналд Трамп

Клинтонова је већ признала пораз. Опраштајући се од својих присталица, рекла је: „Ја и даље волим Њу Хемпшир и волећу га увек“

Према неким прогнозама, Клинтонова ће у осталим америчким државама пролазити боље него у Ајови (где је Сандерса претекла за само 0,2 одсто) и Њу Хемпширу.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара