Вијести, Свијет

У Москви шетња у знак сећања на Бориса Њемцова

МОСКВА – У Москви је данас уместо првобитно планираног протестног митинга међу чијим организаторима је био Борис Њемцов огранизована шетња у знак сећања на убијеног опозиционара у којој су учествовале десетине хиљада људи, објавиле су агенције.

Према проценама полиције у Москви, 16.500 људи окупило се на Тргу Славјанскаја у центру Москве, од којих су многи носили руске заставе са црним флором, цвеће и слике Њемцова, одакле су кренули ка мосту Москворецки, где је Њемцов пре два дана убијен.

Према проценама организатора у маршу је учествовало 70.000 људи.

Учесници марша носили су плакате са натписима „Борио се за слободну Русију“ и „Борио се за будућност Русије“, „Не плашим се“, као и кључну поруку марша „Хероји не умиру и ти меци су усмерени на сваког од нас“.

Још 6.000 људи, од којих су неки били огрнути украјинским заставама прошетало је улицама другог по величини града Санкт Петербурга, известио је АфП.

Колона је била неколико стотина метара дуга, а марш је протекао у тишини, без извикивања слогана, навео је извештач ТАС С.

Алексеј Гончарнко, члан украјинске Врховне раде (парламента), приведен је током марша, рекао је извор из полиције.

Из московске полиције потврдили су ове извештаје и додали да ће он бити упућен Истражном комитету Русије, навела је руска агенција.

У међувремену, Антимајдански покрет је саопштио да је Гончарнко учествовао у масакру активиста тог покрета у Одеси 2. маја 2014, позивајући на његово хапшење.

Руске власти су синоћ издале одобрење за скуп у Москви и дозволиле да му присуствује до 50.000 људи, саопштио је шеф градског одсека за регионалну безбедност Алексеј Мајоров.

Мајоров је најавио да ће „у настојању да спречи провокације, полиција детаљно прегледати учеснике протеста“ и позвао грађане да покажу разумевање због појачаних мера безбедности.

Московска полиција је саопштила да ће предузети све мере како би се гарантовала безбедност.

Према Мајорову, никаква церемонија полагања цвећа није званично планирана током марша, али су организатори саопштили да ће волонтери понети цвеће и положити га на „одређено место“.

Представници опозиције отказали су протест, раније планиран да се данас одржи у Марјину на југоистоку Москве. Један од организатора тог догађаја био је убијени Њемцов.

Шетња у знак сећања на Њемцова одржана је и у Санкт Петербургу где су стотине људи дошли на метро станицу Горковскаја одакле су прошетали до Марсовог поља где се одржава комеморација.

Мањи меморијални скупови одржани су и у Јекатеринбургу на Уралу и Томску у Сиберији, навела је француска агенција.

У Вороњежу, јужно од престонице, учеснике скупа који су носили плакате „Ја сам Борис“ напали су активисти који су на њих бацили дезинфекционо средство.

Њемцов је убијен у петак касно увече у центру Москве, недалеко од Кремља, два дана уочи великог митинга који је припремала опозиција.

Након његовог убиства припадници опозиције су одустали од митинга али су затражили да уместо тога буде одржан „марш жалости“.

Убиство Њемцова, који се догодило на Москворецком мосту у центру Москве, снимила је камера која снима временске услове у центру града.

Истражитељи имају неколико теорија убиства не искључујући да је оно наручено, а руски Истражни комитет позвао је данас очевице убиства да контактирају истражитеље.

Три милиона рубаља за информацију о убиству Њемцова

Истражни комитет Русије саопштио је данас да је спреман да плати три милиона рубаља (43.530 евра) за корисну информацију везано за убиство опозиционара Бориса Њемцова.

У Москви шетња у знак сећања на Бориса Њемцова

У Москви шетња у знак сећања на Бориса Њемцова

„Анонимност је загарантована. Осим тога, истрага је спремна да плати три милиона рубаља за корисну информацију“, рекао је портпарол Истражног комитета, а пренео ТАС С.

Бан Ки Мун осудио убиство Њемцова

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун данас је осудио убиство руског опозиционог политичара Бориса Њемцова и позвао да починиоци буду приведени правди.

Генерални секретар УН је обавештен да су руске власти најавиле истрагу убиства и очекује да починиоци „брзо“ буду приведени правди, рекао је Банов портпарол.

„Генерални секретар УН жели да изрази своје најдубље саучешће породици, пријатељима и присталицама Њемцова“, наводи се у саопштењу портпарола.

Кери: САД желе транспарентну истрагу убиства Њемцова

САД желе да виде „детаљну, транспарентну, праву истрагу“ убиства руског опозиционог политичара Бориса Њемцова, изјавио је данас амерички државни секретар Џон Кери.
Кери је рекао да америчка обавештајна служба не зна ко стоји иза Њемцовог убиства у Москви, пренео је Ројтерс.

„Суштина је да се надамо да ће бити детаљне, транспарентне, праве истраге, не само ко је пуцао, већ ко је, ако је било неког, можда наредио или упутио или стајао иза овога“, рекао је Кери за емисију „Ове недеље“ (Тхис wеек) америчке ТВ мреже „АБЦ“.

Кери је рекао да САД „саосећају са руским народом“ и да је Њемцов „био човек, дубоко посвећен (стварању) бољег односа са светом“.

Сведоци описали убицу Њемцова

Два кључна сведока у убиству руског опозиционог политичара Бориса Њемцова у свом сведочењу изнела су физички опис убице, наводе данас руски медији.

Полиција трага за мушкарцем висине између 170 и 175 центиметара, кратке косе, који је носио плаве фармерке и браон џемпер, јавио је Међународни сервис вести Спутњик.

Истражни комитет Русије планира да спроведе додатне истражне радње када је реч о Ани Дурицкаји са којом је Њемцов био у друштву када је убијен.

Према подацима руског Министарства унутрашњих послова, Њемцов је убијен у центру Москве у петак у 23 сата и 40 минута по локалном времену, када је на њега испаљено више метака из аутомобила у пролазу.

Истражни комитет у овом тренутку разматра неколико могућих сценарија злочина, од којих неки доводе убиство опозиционара у везу са догађајима у Украјини, терористичким нападом на сатирични недељник „Шарли ебдо“ у Паризу и Њемцовим пословним активностима.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *