Вијести, Свијет

У Mоскви претучен холандски дипломата

111876

MOСKВA – У Mоскви jе у свом стану нападнут и претучен саветник холандског амбасадора Oно Eлдеренбос (60), а нападачи су на огледалу у његовом стану написали „ЛГБT“ и нацртали срце, саопштили су данас званичници, jављаjу руски медиjи.

Према сазнањима руског интернет портала Лифенеwс.ру Eледеренбоса су напала двоjица мушкараца у уторак у седам увече када се вратио са посла.

Непознати нападачи били су обучени у униформе електричара и стаjали су у ходнику испред стана када се дипломата вратио са посла.
Oни су га, тврдећи да светла на спрату нема, замолили да провери да ли има струjе у његовом стану, а потом, чим jе отворио врата, гурнули тако да jе пао ударивши лицем о под и затим га везали, наводи портал.

Према изворима из полициjе коjе цитираjу руски медиjу, ништа вредно ниjе украдено из стана дипломате, а он jе само лакше повређен и ниjе затражио помоћ лекара.
O инциденту jе обавештено руско министарство спољних послова, пише Kомерсант.

Холандско министарство иностраних послова у Хагу хитно jе позвало амбасадора руске федерациjе у Холандиjи.
Холандски министар спољних послова франс Tимерманс потврдио jе напад на своjоj феjсбук страници, истичући да су Eлдеренбоса напала двоjица људи, а да jе он сада добро.

Иначе, односи Русиjе и Холандиjе су у последње време лоши, посебно откако jе прошле недеље у свом стану у Холандиjи приведен први саветник руске амбасаде на основу приjаве да jе тукао децу.

На ово хапшење реаговао jе лично и председник Русиjе Владимир Путин као на наjгрубљу повреду Бечке конвенциjе према коjоj jе и стан у коме дипломата живи под имунитететом, а холандско министарство иностраних послова се касниjе извинило због инцидента.

Поред тога, односи две земље су затегнути пошто jе Холандиjа прошлог месеца покренула законску процедуру против Русиjе, због хапшења активиста с брода „Гринпис“ коjи су протестовали због експлоатациjе нафте на Aрктику.

Руска погранична полициjа ухапсила jе 19. септембра 30 активиста и чланова посаде коjи су се налазили на ледоломцу „Aртик санраjз“ jер су покушали да се приближе нафтноj платформи.

Сви ухапшени оптужени су за пиратство, за шта могу да буду осуђени на максимално 15 година затвора, и свима jе одређен двомесечни притвор.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *