Свијет

У Мексику ухапшено 158 полицајаца

175099645050fa88e309884315864772_orig

Мексико Сити — Мексичке власти ухапсиле су у два града на северу земље 158 полицајаца, због сумње да су повезани са кријумчарима наркотика.

За безбедност у овим местима, у одсуству припадника органа реда, старају се војници и државна полиција.

Тужилаштво северне државе Дуранго, познате по производњи дроге и кријумчарењу, саопштили су да су хапшења спроведена у градовима Лердо и Гомес Паласио, а да су међу приведенима два начелника.

Ухапшени су, како се тврди, „део структуре у оквиру организованог криминала“, неки од њих су учествовали у отмицама, а у дослуху су са кријумчарима наркотика већ најмање три године, наводи АП.

Безбедност у овим градовима сада одржавају војска и државна полиција, будући да ће преостали полицајци на нивоу општина бити на обуци и проверама како би се отклониле сумње да и они нису повезани са криминалним групама, јавила је агенција Франс прес.

Кријумчарење наркотика у држави Дуранго контролише моћни картел Синалоа, за који су поједини ухапшени полицајци радили, а власти су прошлог новембра у Гомес Паласију већ разрешили дужности 145 полицајаца.

У Мексику је у насиљу повезаном са дрогом од 2006. убијено више од 70.000 људи, а број убистава у Дурангу у последње две године се удвостручио због сукоба око територије картела Синалоа са картелом Сетас.

Коментариши чланак

Коментара