Вијести, Свијет

Туск Украјинцима: Немајте илузија – неће бити војне интервенције Европске уније

ШТАЈНМАЈЕР: ЕКОНОМСКА СТАБИЛНОСТ УКРАЈИНЕ НИЈЕ МОГУЋА БЕЗ РУСИЈЕ

ИЛУЗИЈА је војно мешање Европске уније у конфликт у Украјини – изјавио је председник Европског савета Доналд Туск.

Пољак је истовремено нагласио да је и лично против такве одлуке: „Европски савет неће донети одлуку о војној помоћи Украјини. То напросто није у његовој надлежности. Уосталом, ЕУ није ни створена за то, а и нема нема баш много поборника таквог корака. Зато нећемо ни код кога стварати илузије”.

Председник Европског савета Доналд Туск

Он је све ово рекао украјинској телевизији „1+1”.

Истовремено је и шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер написао и оно што се кијевском режиму сигурно неће свидети.

У писму председнику Европске комисије, Жан-Клоду Јункеру, он затражио да се „смање страховања русије поводом зоне слободне трговин између Украјине и ЕУ”. Такође: да Еврокомисија покаже „крајњу еластичност” и да обнови преговоре са Кијевом и Москвом.

Штајнмајер је посебно упозорио: „Без учешћа Русије практично неће бити могућа економска стабилност Украјине. Зато је потребан прагматичан политички приступ без претходних услова”.

Украјина је у тешкој економској и политичкој кризи. Са валутом која има три пута мању вредност него пре годину дана и са просеком плата од само 160 долара.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *