Вијести, Свијет

Турска полиција покушава да убиство Марка Ивковића припише „српским навијачима“

НАВИЈАЧИ ГАЛАТАСАРАЈА СКАНДИРАЛИ „КОСОВО, КОСОВО“, ВУЧИЋ ОД ДАВУТОГЛУА ЗАТРАЖИО ОТКРИВАЊЕ УБИЦЕ

  • ЧОВИЋ: Одлазак навијача није био организован од стране клуба, али чим смо чули да ће наше присталице да се појаве у Турској одмах смо обавестили конзулат у Истанбулу, који је експресно реаговао и обавестио Галатасарај и полицију. Питам: зашто је турска полиција водила навијаче до хале, ако нису смели да уђу, а знало се да може да дође до сукоба

  

      ТУРСКИ премијер Ахмет Давутоглу позвао је данас телефоном председника Владе Републике Србије Александра Вучића и изразио саучешће српском премијеру поводом убиства навијача Црвене Звезде Марка Ивковића.

     Вучић је изразио запрепашћење злочиначким убиством које је почињено над грађанином Србије и рекао свом турском колеги да Србија захтева хитно проналажење и хапшење убице и његово најстроже кажњавање.

      Како је саопштила владина Канцеларија за сарадњу са медијима, Вучић је рекао Давутоглуу да шеф стручног штаба Кошаркашког клуба Галатасарај Ергин Атаман, није добродошао у Србију, после изјаве у којој је убијеног младића, као и све остале навијаче Црвене Звезде, оптужио за тероризам.

       Председник Владе Србије истакао је да је Србија само пре неколико недеља дочекала троструко бројнију групу навијача Бешикташа и обезбедила им пуну сигурност и безбедност у Београду.

        Давутоглу изразио је жаљење што је један млади људски живот угашен и обећао је да ће турске власти учинити све да се починилац злочина пронађе и изведе пред лице правде.

        Турска полиција саопштила је да је навијач Црвене звезде, који је убијен синоћ у близини спортске хале у Истанбулу, страдао у међусобном окршају навијача српског клуба.

        „Дошло је до инцидента између навијача Црвене Звезде, који нису имали карте за јучерашњу кошаркашку утакмицу између тог клуба и Галатасараја“, наводи се у извештају полиције о синоћњем инциденту, које је пренео лист „Хуријет“.

        „Две групе навијача су бацале каменице и флаше једни на друге, али је полиција успевала да их држи раздвојенима. Дошли смо до сазнања да је један навијач избоден на смрт док је полиција пратила навијаче црвено-белих даље од места сукоба. Покренута је истрага о овом догађају“, навела је турска полиција.

       Навијач Црвене звезде Марко Ивковић убијен је синоћ у близини спортске хале у Истанбулу где је српски кошаркашки клуб играо са Галатасарајем, речено је Танјугу у генералном конзулату Србије у том граду.

      Трагичан инцидент догодио се испред дворане „Абди Ипекчи“, где су навијачи Галатасараја напали групу од око 400 присталица српског клуба, који су допутовали на утакмицу.

        Током утакмице коју је Галатасарај у усијаној атмосфери добио после два продужетка са 110:103 навијачи турског клуба у неколико наврата су скандирали „Косово, Косово“, док је тренер Ергин Атаман после меча назвао навијаче Црвене звезде „терористима“, алудирајући на инциденте уочи сусрета два клуба.

Турска полиција на улици

Турска полиција на улици

Председник Црвене звезде Небојша Човић рекао је да турска полиција сноси одговорност за убиство навијача црвено-белих Марка Ивковића пошто није обезбедила адекватне безбедносне мере уочи меча против Галатасараја у Евролиги.

„Догодио се јако тежак и ужасан догађај. Одлазак навијача није био организован од стране клуба, али чим смо чули да ће наше присталице да се појаве у Турској одмах смо обавестили конзулат у Истанбулу, који је експресно реаговао и обавестио Галатасарај и полицију. Желим да избегнем сваку манипулацију за настале догађаје и поставим питање зашто је полиција водила навијаче до хале, ако нису смели да уђу, а зна се да може да дође до сукоба“, рекао је Човић на конференцији за медије на Малом Калемегдану.

Део навијача Рада позивао на проливање „турске крви“

Навијачи фудбалског клуба Рад истакли су транспарент на утакмици са Војводином којим позивају на приливање „турске крви“, после трагедије у Истанбулу када је убијен један навијач Црвене звезде.

Поред тог транспарента натопљеног мржњом на трибинама стадиона на Врачару навијачи Рада истакли су и поруку на којој је писало „Карлобаг – Огулин – Карловац – Вировитица“.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *