Свијет

Турци прете да ће бомбрдовати „америчке савезнике у Сирији“

ДАВУТОГЛУ УВЕРАВАО БАЈДЕНА ДА СИРИЈСКИ КУРДИ НАОРУЖАВАЈУ БРАЋУ КОЈА РАТУЈУ ПРОТИВ ТУРСКЕ

        ВАШИНГТОН је одговорио на ултиматум Реџепа Тајипа Ердогана – да САД изаберу између Турске и Курда. Додуше, засад – полузванично.

        Неименовани амерички функционери су рекли листу The Wall Street Journal: „САД су незадовољне политиком коју води Ердоган. Турска позиција поводом Курда смета разрешењу сиријске кризе. Све веће непријатељство Турске према сиријским Курдима – који су најуспешнији савезници САД у борби против Исламске државе – подрива напоре да се поведу још интензивније борбе против те терористичке групације“.

        Званична Анкара и даље тврди да амерички курдски савезници из Сирије предају наоружање које добију припадницима Радничке партије Курдистана коју је Турска поодавно ставила ван закона.

        The Wall Street Journal је објавио да државни врх САД те оптужбе сматра неоснованим.

Џо Бајден и Ахмет Давутоглу

Џо Бајден и Ахмет Давутоглу

Исти лист тврди да је турски премијер Ахмет Давутоглу Џоу Бајдену показивао „на карти“ где се америчко оружје из Сирије предаје припадницима РПК. Бајден је то одбацио, а The Wall Street Journal тврди да су му турски званичници пренели: да ће Турска, ако се испоруке наставе, „бомбардовати америчке савезнике у Сирији“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара