Вијести, Свијет

Трамп запретио Северној Кореји „ватром и јарошћу какве свет није видео”

МОСКВА ПОЗВАЛА САД ДА НЕ ПРОВОЦИРАЈУ ПЈОНГЈАНГ НА „ОПАСНА ДЕЈСТВА”

  • Амерички министар одбране Џејмс МАТИС, реагујући на севернокорејски „план” напада на америчко острво Гуам, поручио званичном Пјонгјангу да одмах одустане од таквих замисли јер ће, ако покуша да их реализује, крајњи и једини резултат бити „крах севернокорејског режима и уништење народа”

        ДОНАЛД Трамп поручио је Северној Кореји да не прети Сједињеним Државама.

        Јавно је поручио Пјонгјангу да ће – ако не престане – Вашингтон „одговорити ватром и јарошћу какве свет никада није видео”.

        Севернокорејска агенција ЦТАК потом је пренела да армија те земље разрађује план превентивног ракетног удара по војним објектима САД на острву Гуам, укључујући авио-базу „Андерсен” у којој су дислоцирани стратешки бомбардери B-52.

        Са једнако жестоким упозорењем Северној Кореји огласио се и амерички министар одбране Џејмс Матис. Реагујући на поменути „план”, поручио је званичном Пјонгјангу да одмах одустане од таквих замисли јер ће, ако покуша да их реализује, крајњи и једини резултат бити „крах севернокорејског режима и уништење народа”.

        Матис је још рекао: „Северна Кореја треба да прекине са курсом на самоизолацију и да одустане од тежње да овлада нуклеарним оружјем. Ким Џонг Ун мора чути глас Савета безбедности УН и захтеве влада целог света које су јединствене у ставу да је његова држава претња глобалној безбедности и стабилности”.

        Шеф Пентагона је посебно нагласио: „Дејства Сједињених Држава ће и надаље надмашивати сва могућа дејства севернокорејског режима. Северна Кореја ће изгубити сваку трку у наоружању или евентуални конфликт који изазове”.

Острво у Тихом океану Гуам - УСА

Острво у Тихом океану Гуам – УСА

На ово и овакво заоштравање одреаговала је званична Москва, саопштивши да рачуна да ће се САД суздржати од корака који могу испровоцирати „опасна дејства са стране Северне Кореје”.

Стални представник Русије у Савету безбедности УН, Василиј Небензја, позицију своје земље додатно је разјаснио, рекавши:

„Узели смо у обзир претњу председника САД Доналда Трампа упућену Пјонгјангу. Јако желимо да САД сачувају спокојство и да се уздрже од свих корака који би могли испровоцирати другу страну на опасна дејства. Позивамо власти САД и Северне Кореје да нађу путеве за отпочињање дијалога, а Русија је спремна да учини све што је могуће да такве преговоре подстакне. Ми желимо да напетост попусти. Сматрамо да је потребно време да би се ситуација на Корејском полуострву смирила”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *