Вијести, Свијет

THE WALL STREET JOURNAL: На страни Кијева ратује много људи сумњиве прошлости

АМЕРИЧКИ ЛИСТ ОТКРИВА ДА ЈЕ ЈЕДАН ОД КОМАНДИРА БАТАЉОНА „ШАХТЈОРСК” СЕДАМ ГОДИНА ПРОВЕО У ЗАТВОРУ

         ЛИСТ америчког крупног капитала The Wall Street Journal објавио је текст у којем својим читаоцима открива да на страни кијевске хунте против истока Украјине ратује „много људи са сумњивом биографијом”.

         Аутор текста је разговарао са једним од сумњивих – Русланом Абалмазом који је у руководећој структури батаљона „Шахтјорск”. WSJ наводи да Абалмаз живи у граду Торезу, у Доњецкој области, и да је седам година провео у затвору због изнуђивања, а тренутно је официр у структури украјинског Министарства унутрашњих послова.

         Лист наводи да сам Абалмаз признаје да би своју садашњу ситуацију – пре само неколико месеци – сматрао смешном, а сада је назива „парадоксалном”.

         Абалмаз је почетком 90-тих година учествовао у изнудама, а потом је „капитал” уложио у црно тржиште угља. Америчком листу је признао да је једно време помишљао да се прикључи одредима Доњецке Републике, али да се предомислио и одлучио да ратује за Кијев – да би заштитио свој „бизнис” који је у међувремену наводно легализовао.

         The Wall Street Journal је одред на чијем челу је Абалмаз назвао „Украјином у малом”. Притом је указао да у њему има и радикалних украјинских националиста и људи попут Абалмаза.

         Новинару WSJ Абалмаз је показао документ  са фотографијом седог мушкарца од 60-ак година који је био убијен мада је био ненаоружан. Уз образложење: да оружје највероватније има скривено у аутомобилу.

         Амерички лист је закључио: „У време када Кијев појачава војну офанзиву против сепаратиста, овакви добровољци играју кључну улогу. Они продиру на територије чију одбрану претходно ослаби украјинска артиљерија и почињу да је чисте. У градовима: иду од кварта до кварта”.

WSJ посебно наглашава да ће деловање батаљона попут „Шахтјорска” и добровољаца попут Абалмаза додатно одвратити и исток Украјине од Кијева.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *