Вијести, Свијет

THE TELEGRAPH: За Берлин почиње кошмар – јужна Европа се обједињује против Немачке

САПИР: ИЗ СУДАРА СА ЦИПРАСОВОМ ГРЧКОМ – И ЕУ И НЕМАЧКА ЋЕ ИЗАЋИ ОСЛАБЉЕНЕ

  • Лондонски лист: Победа партије Алексиса Ципраса је победа против политике Ангеле Меркел. Али, против политике коју Меркелова намеће Европи је и гувернер Банке Енглеске Марк Карни
  • Шеф Центра за истраживање индустријализације Жак САПИР: Ако Немачка претерано оштро одреагује на ситуацију у Грчкој – може индиректно испровоцирати распад еврозоне. С друге, стране, победа Ципрасове Сиризе – Немачку сатерује у угао. Немачка нашла у својеврсној замци и да њена будућност „изгледа мрачно

        НЕМАЧКА наставља да упорно намеће Европи пројекат који је већ разорио економије многих земаља – оценио је лондонски The Telegraph.

        Овај лист не крије да под „пројектом” подразумева наметање политике стезања кајиша (коју са задовољством у Србији примењује влада Александра Вучића).

        The Telegraph је подсетио да се против те политике највише буне неке од земаља-жртава, али и гувернер Банке Енглеске Марк Карни. И објавио ову процену:

        За Берлин наступа најстрашнији кошмар: јужна Европа се обједињује против Немачке, чак је мрзи, а то значи да она губитку за будућност евра. Зато је Немачка – тврди лондонски лист – „већ у смутњи и негодовању”.        

        The Telegraph процењује да се у Европи током две последње недеље догодило тектонско померање. Не само због Грчке, него и због одлуке Европске централне банке да крене – упркос противљењу Немачке – на реализацију програма „квантитативног омекшавања”. Другим речима: упумпавања новца у економије ЕУ.

        Исти лист победу партије Алексиса Ципраса назива – победом против политике Ангеле Меркел.

        The Telegraph – у истом тексту – подсећа да је евро уведен мимо воље већине Немаца и да је његово увођење било цена коју је Немачка морала да плати за сопствено уједињење.

        Међутим, ово је само један од мноштва критичких западноевропских осврта на ситуацију после грчких ванредних избора.

        Шеф Центра за истраживање индустријализације Жак Сапир упозорио је: „Ако Немачка претерано оштро одреагује на ситуацију у Грчкој – може индиректно испровоцирати распад еврозоне. С друге, стране, победа Ципрасове Сиризе – Немачку сатерује у угао”.         

        Сапир тврди да Меркелова већ сада има ограничен маневарски простор и да, између осталог и зато, својим потезима може испровоцирати распад еврозоне.

        По његовом мишљењу, Берлин има само овај избор: или ће пристати на ново реструктуирање грчког дуга – па се суочити са идентичним захтевима Португала, Ирске, Шпаније и Италије, или ће се поставити тврдо и ући у конфликт са новом влашћу  у Атини. А у том случају ће ризик да Грчка напусти еврозону бити велики, а потом би кренуо „процес инфицирања”.

        Француски економски експерт сматра да Меркелова може само да изабере „зло које сматра мањим”.

        Сапир је уверен да се Немачка нашла у својеврсној замци и да њена будућност „изгледа мрачно”.

The Telegraph: За Берлин почиње кошмар – јужна Европа се обједињује против Немачке

The Telegraph: За Берлин почиње кошмар – јужна Европа се обједињује против Немачке

„За шта год се Меркелова и званични Берлин одлучили, Европа ће из свега изаћи ослабљена, а она је тренутно нека врста немачке својине”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *