Вијести, Свијет

THE NATIONAL INTEREST: ЕУ ће платити главни цех антируских санкција

АМЕРИЧКИ ЛИСТ УПОЗОРИО ДА СУ САНКЦИЈЕ УВЕДЕНЕ РУСИЈИ ВЕЋ ПОСТАЛЕ – ДВОСМЕРНА УЛИЦА

  • Амерички лист је оценио да Москву неће бити лако бацити на колена и указао: Девизне резерве Русије су пете по величини у свету. Њен спољни дуг је више него повољан, на крају прошле године је износио негде око трећине БДП, док је у исто време спољни дуг САД 97,9, а Украјине – 78,8 процената

        ПОЛИТИКА санкција према Русији, највероватније ће се окренути против саме Европске уније, пошто је заснована на лажним претпоставкама и не узима у обзир да је привременог карактера, пише амерички The National Interest.

        Упркос очекивањима Европске уније и САД, рејтинг Владимира Путина и Русије је као и раније висок, политика руског руководства о украјинском питању има пуну подршку грађана Русије, а што се тиче санкција – Москва је предузела контрамере које су већ осетно удариле по земљама као што су Пољска, Немачка и Холандија.

        На тај начин, санкције су постале „двосмерна улица“, а мере РФ значајније ће закачити ЕУ него САД, оценио је амерички лист.

        Обични Европљани су такође почели да се према антируским санкцијама односе крајње опрезно након што је РФ увела контрамере. Дакле, ако је до одлуке Русије да уведе санкције око 70 одсто Немаца подржавало санкције, сада – након руских санкција у области пољопривреде – антируске мере подржава свега 49 одсто грађана Немачке, пише The National Interest.

        Европска унија, као и раније, не зна колико ће брзо и снажно санкције имати утицаја на Русију. Међутим, како истиче ово издање, Европљани сигурно знају да Русија поседује средства да умањи негативне последице санкција.

        Девизне резерве Русије су пете по величини у свету. Њен спољни дуг је више него повољан, на крају прошле године је износио негде око трећине БДП, док је у исто време спољни дуг САД 97,9, а Украјине – 78,8 процената.

        По процени The National Interest, ни време не иде на руку Европске уније: Москва има све могућности да нанесе велику штету украјинској привреди, док ће Брисел бити приморан да финансијски подржава Кијев.

        Осим тога, неће се тако брзо решити једна од најакутнијих украјинских криза – помирење истока са осталим деловима земље.

        На тај начин, економске санкције, од којих пати у првом реду сама ЕУ, нису у стању да реше украјински оружани сукоб.

ЕУ ће платити главни цех антируских санкција

ЕУ ће платити главни цех антируских санкција

        Кризу могу да разреше искључиво дипломатске иницијативе које које подразумевају преговоре сукобљених страна и укључивање Русије у мировни процес, закључује ово издање.

        Г. Шимпрага

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *