Вијести, Свијет

THE FINANCIAL TIMES: „Тло под ногама Меркелове већ постаје нестабилно“

БРИТАНСКИ ЛИСТ ПРОЦЕЊУЈЕ ДА СЕ ПОЈАЧАВА ПРИТИСАК НА НЕМАЧКУ КАНЦЕЛАРКУ ДА ОМЕКША ТОН ПРЕМА МОСКВИ

  • FT уверен да ће Берлину бити много теже да „продужи живот“ антируским санкцијама ако украјинска криза не буде разрешена до истека рока првог таласа санкција у марту 2015. године
  • „Људи већ почињу да говоре: За име Бога, дајте да заборавимо тај Крим. Питају се: због чега традиционална политика смањивања напетости треба да буде довођена у питање“ – рекао је британском листи један немачки дипломата

        ЗБОГ протеста против антируских мера у земљи и у иностранству, Ангела Меркел ће веома тешко – ако то буде на дневном реду – обезбедити подршку настављању санкција уведених против Москва – оценио је The Financial Times.

        Утицајни британски подсећа да је немачка канцеларка са напором обезбедила „унутрашњи консензус“ и за доношење стартних одлука о санкцијама против Русије. А сада ће – подвлачи FT – бити много теже да им „продужи живот“ ако украјинска криза не буде разрешена до истека рока првог таласа санкција у марту 2015. године.

        Исти лист наглашава да санкције већ ударају по џеповима Европљана и цитира ове речи познатог немачког социјалдемократе Гернота Ерлера:

         „Сачувати дејство санкција и после марта биће тежак задатак за Берлин“.

        FT указује да санкције – према последњим анкетама – подржава 58 одсто Немаца, али преноси упозорење неименованог немачког дипломате да се ситуација може брзо изменити ако се криза продуби.

         „Људи већ почињу да говоре: За име Бога, дајте да заборавимо тај Крим. Питају се: због чега традиционална политика смањивања напетости треба да буде довођена у питање“ – рекао је британском листи исти дипломата.

        Немачки бизнисмени су већ подељени у дава табора: Асоцијација индустријалаца Немачке подржава санкције против Русије, а Источни комитет немачке економије све чесшће позива на укидање санкција – истиче FT.

        Британски лист процењује: ако се Меркелова суочи са појачаним притиском изнутра – притисак ће се неизбежно појачати и у другим земљама.

        И ако се САД буду и даље држале оштре политике према Русији, тон Европске уније може постајати мекши.

Канцеларка Ангела Меркел

Канцеларка Ангела Меркел

Због кризе у еврозони, земље које су већ погођене санкцијама против Русије – појачаће притисак на Берлин и тражити да тон према Москви постане мирољубивији – процењује The Financial Times.

И закључује: „Тло под ногама Меркелове већ постаје нестабилно“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *