Свијет

Тед Круз води у Канзасу и Мејну и постаје главни конкурент Трампу

РЕЗУЛТАТИ ГЛАСАЊА РЕПУБЛИКАНАЦА У ЛУИЗИЈАНИ И КЕНТАКИЈУ ЈОШ СЕ ЧЕКАЈУ

         * Осокољени Круз је апеловао на Рубиа и гувернера Охаја, Џона Кејсика, да напусте изборну трку да би бирачи Републиканске партије могли да се обједине око њега. Притом је оценио: „Обамина адмнистрација је допустила слабљење водеће улоге САД у свету. У суштини, Америка је изгубила лидерску улогу у свету. Зато је свет постао опаснији“

         СЕНАТОР из Тексаса Тед Круз – чију председничку кандидатуру на све дозвољене и недозвољене начине подржава врхушка Републиканске партије – постаје главни и све озбиљнији супарник Доналду Трампу.

         Мада се гласови још броје, Круз има добре изгледе да победи у Канзасу и у Мејну.

         У Канзасу тренутно добија 48-49 одсто гласова, Трамп око 26, а Марко Рубио око 14 одсто.

         У Мејну је ситуација нејаснија, али Круз такође води, мада мање убедљиво. На самом старту бројања гласова, имао је око 48, Трамп 35, а Рубио 8,6 одсто.

         Резултати из Кентакија и Лујзијане тек ће стизати.

         Трамп је пре овог предизборног круга победио у 10 савезних држава, а Круз у четири.

         Међу овом тројицом је у току и озбиљна медијско-политичка битка.

         Круз је оптужио милијардера да не разуме принципе на којима мора почивати управљање земљом какве су САД. Рубио му замера да вређа ривале и поручује: „Ти удараш по лицу. Наћи ће се неко ко ће ти вратити истом мером“.

         Трамп је Рубиа назвао „слабићем и оптужио га – као и Круза – да желе да „прождеру супарнике“. Притом је додао: „Њих двојица ће појести и један другог“.         

         Осокољен успесима у Канзасу и Мејну, Круз је апеловао на Рубиа и гувернера Охаја, Џона Кејсика, да напусте изборну трку да би бирачи Републиканске партије могли да се обједине око њега.

         Притом је указао да њих двојица нигде не побеђују, а да је он Трампа победио већ у седам америчких држава. Па упозорио:

         „Ако Трамп добију номинацију Републиканске партије за председника САД – то ће бити катастрофа. То аутоматски обезбедити победу Хилари Клинтон“.

         Круз је истовремено критиковао и актуелног председника САД: „Обамина адмнистрација је допустила слабљење водеће улоге САД у свету. У суштини, Америка је изгубила лидерску улогу у свету. Зато је свет постао опаснији“.

Сенатор из Тексаса Тед Круз

Сенатор из Тексаса Тед Круз

Симптоматично је да је Трамп – одмах после митинга у Казнасу – одлетео на Флориду где је наступио пре око 25.000 својих присталица.

Он жели да Рубиа (15. марта) порази и у његовој тврђави. Намера му је да победи и у Охају. Аналитичари сматрају да ће – ако то успе – постати недостижан и за Круза и за Рубиа.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара