Вијести, Култура, Свијет

Светски дан деце

Данас је Светски дан детета

Светски дан детета је годишњи међународни догађај који се слави 20. новембра. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се у свим државама слави истог дана.

Бројни и здрав подмладак - услов опстанка државе и већег прихода.

Бројни и здрав подмладак – услов опстанка државе и већег прихода.

 

Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

Светски-дан-деце

Светски дан деце код „Чувара ћирилице

 

***

УН су пре готово шест деценија прогласиле 20. новембар за Светски дан детета, како би се јавности скренула пажња на све обавезе које друштво има према деци, као и на најважније проблеме с којима се деца суочавају. Пријатељи деце Србије упозоравају да малишани у Србији и даље живе у атмосфери пораста сиромаштва и насиља, пада квалитета образовања и здравствене заштите.

На Светски дан детета организација Пријатељи деце Србије подсећа државне, невладине институције, организације, појединце да деца у Србији и даље живе у атмосфери пораста сиромаштва и насиља, пада квалитета образовања, здравствене заштите и мањка садржаја који подстичу здрав развој, креативност, стваралаштво, толеранцију.

Свако друго дете у узрасту до 14 година доживело је неки облик насиља у породици или у школи, а 13,7 одсто је сиромашно, подсећа организација Пријатељи деце Србије.

Иако су спроведене значајне системске реформе у дечјој заштити, здравственој заштити, инклузивном образовању и основном образовању и васпитању, оне нису довољне и у пракси се не спроводе доследно.

Такође, доступност образовних, спортских, игровних и креативних садржаја све више је комерцијализована, па самим тим све мање деце има прилику да се додатно образује и развија.

Како се наводи, свако пето дете у Србији пре школе нема ниједну књигу, а Светски дан детета је прилика да се подсетимо и да заједно учинимо што више за једно дете, за сву децу, за друштво у целини.

„Нашој деци припада и треба подршка у физичком, менталном, духовном, моралном и друштвеном развоју, игра, образовање, култура, уметност“, поручено је у саопштењу.

И Гугл је обележио светски дан деце

И Гугл је обележио светски дан детета

*** (РТС)

РТС.Срб/page/stories/ci/story/124/Друштво/1448852/Светски+дан+детета.html

Свуда где загледате, можете видети дискриминацију Срба.
Зар горња слика, која  је преузета са страница РТС-а, није могла да буде као ова доња?
Има ли разлике? Зашто се запослени у РТС-у праве Енглези и користе енглески као основни језик у рачунару?

Свијтски дан детета код Срба који се не праве Енглези.

Свијтски дан детета код Срба који се не праве Енглези.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *