Вијести, Свијет

Шулц плаши Грке да би прихватили услове поверилаца, Шојбле помирљивији

РЕНЦИ: КАКАВ ГОД БИО ИСХОД РЕФЕРЕНДУМА – МОРАЋЕМО ДА СА АТИНОМ ПРЕГОВАРАМО

         ГРЧКА ће морати да уведе другу валуту ако на референдуму победи опција „не“, изјавио је данас председник Европског парламента, Мартин Шулц.
         „Да ли Грчка остаје у еврозони после референдума? Свакако да остаје, али ако победи опција „не“, званична Атина ће морати да уведе другу валуту, јер евро више неће бити на располагању као средство плаћања“, рекао је Шулц за немачки радио „Дојчландфунк“.

         „У тренутку када неко уведе нову валуту, он тада излази из еврозоне. Ово су елементи који ми пружају наду да грађани Грчке данас неће заокружити опцију „не“, додао је Шулц.

Председник Европског парламента, Мартин Шулц

Председник Европског парламента, Мартин Шулц

У међувремену, немачки министар финансија Волфганг Шојбле, послао је ове недеље далеко помирљивију поруку Атини, рекавши за немачки лист Билд да је пред Грцима избор да задрже евро или да привремено остану без њега.

И италијански премијер Матео Ренци изјавио је данас за италијански лист Ил Месагеро да ће, без обзира на исход референдума, Европљани морати да обнове преговоре.

„Када видите пензионера како плаче испред банке, схватите да једна држава, која је толико важна за свет због њене културе, не може завршити овако“, поручио је Ренци, алудирајући на фотографију агенције АФП од суботе, на којој 77-годишњи пензионер Јоргос Кацифотијадис плаче испред банке у Солуну, јер не може да подигне своју уштеђевину.

„Чим се референдум заврши, морамо да обновимо преговоре, а нико тога није свеснији од немачке канцеларке Ангеле Меркел“, рекао је Ренци.

У Грчкој се данас око 10 милиона Грка изјашњава на референдуму о предложеном споразуму са повериоцима, који предвиђа додатне рестриктивне мере штедње у замену за финансијску помоћ за спасавање привреде.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *