Вијести, Свијет

Суд у Буенос Ајресу прогласио суверенитет Аргентине над Фокландским острвима

БРИТАНСКИМ И АМЕРИЧКИМ КОМПАНИЈАМА ЗАБРАНИО ДА ЕКСПЛОАТИШУ „АРГЕНТИНСКУ НАФТУ“

         АРГЕНТИНСКИ федерални суд донео је одлуку о „хапшењу“ 156 милиона долара и других актива британских и америчких нафтних компанија које експлоатишу нафту на Фокландским (Малвинским) острвима око којих се већ деценијама сукобљавају Лондон и Буенос Ајрес.

         Исти суд је истовремено тим компанијама наложио да одмах обуставе и експлоатацију и трагање за новим лежиштима нафте. Што је најиндикативније, уз образложење: да се тиме баве „у територијалним водама Аргентине“. А без њене дозволе.

         Одлука суда се односи на компаније: Rockhopper Exploration plc, Premier Oil plc, Falkland Oil и Gas Limited, Noble Energy Inc. и Edison International SpA.

         Ни једна од ових компанија није регистрована у Аргентини, па није јасно како њен федерални суд намерава да реализује своју одлуку. Поготово што све оне имају заштиту британске ратне флоте.

Аргентински федерални суд

Аргентински федерални суд

Због Фокландских (Малвинских) острва – Аргентина и Велика Британија су заратиле 1982 године. Аргентинци су тај рат изгубили.

У априлу 2015-те је аргентинска председница, Кристина Киршнер, позвала Лондон да „престане са колонијалним анахронизмом који траје пуне 182 године“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *