Вијести, Свијет

Стални раст потражње руског гаса из Европе

280635_gasovod2_f

Европа ове године наставља са високом тражњом и сталним растом потрошње руског гаса и према подацима Гаспром експорта, та компанија је за девет месеци ове године испоручила Европи и Турској више од 118 милијарди кубних метара гаса.

То је за 15,5 одсто више у односу на исти период 2012. године.

Ова година није још завршена и јесења и зимска сезона су пред нама, али имамо велике шансе да та испорука у 2013. години превазиђе 160 милијарди кубних метара, речено је Тањугу у Гаспром експорту.

Осим података за првих девет месеци и процене за октобар свакако истичу позитиван, растући тренд и високу потражњу за руским гасом, кажу у том предузећу.

Гаспром експорт је у првој половини октобра испоручио Европи 6,8 милијарди кубика гаса, што је 30 одсто више него у истом периоду прошле године.

Разлог за повећање извоза руског гаса у Европу су краткорочно гледајући, хладна прошла зима и пролеће ове године и дужа сезона конзумације гаса.
То значи да је период коришћења природног гаса из складишта био дужи и да је процес допуњавања почео касније.

С обзиром на то да се допуњавање складишта за наредну зимску сезону мора довршити на време како би се осигурале залихе, потражња за гасом тренутно расте и Гаспром експорт је активно укључен у тај процес.

Дугорочно гледајући, фактори који су утицали на повећање су ти, да како су залихе руског гаса расле, испоруке Европи од других великих добављача су се смањиле, кажу у Гаспром експорту и додају да пораст потражње за њиховим гасом такође показује да Гаспромов модел трговине функционише, због чега је руски гас, упркос конкуренцији из других извора, редовно привлачан клијентима.

У Гаспром експорту наводе да су у 2012. години Немачка, Турска и Италија биле три највећа увозника Гаспромовог гаса у Европи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *