Вијести, Свијет

Штајнмајер и Милер уверени да је Немачка нарочито одговорна да свет буде мирнији и веселији

ШЕФ НЕМАЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ЗАХВАЛИО ЗЕМЉАМА КОЈЕ СУ СЛОМИЛЕ ХИТЛЕРОВ ВЕРМАХТ

         ШЕФ немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер рекао је данас на обележавању 70. годишњице завршетка Другог светског рата у Берлину, да његова земља сада има посебну одговорност да промовише мир у свету.

         Штајнмајер, који се придружио градоначелнику Берлина Михаелу Милеру на годишњици дана када су последње јединице Вермахта положиле оружје, такође, је захвалио земљама које су помогле Немачкој да се поново интегрише у међународну заједницу после 1945. године.

         „Руку коју сте нам пружили никада нећемо испустити. Управо ми, можда више него други, данас морамо да преузмемо одговорност за очување мирног поретка у свету”, истакао је Штајнмајер, обраћајући се на специјалној седници немачког парламента.

Михаел Милер и Франк-Валтер Штајнмајер

Михаел Милер и Франк-Валтер Штајнмајер

Градоначелник Берлина Милер рекао је у обраћању званицама, међу којима су били и амбасадори Пољске, САД и Русије, да је само зато што се Немачка решила нацизма, Берлин могао да постане „разнолика, мултикултурална, космополитска метропола”, каква је данас.

Милер је нагласио да град сада има одговорност да помогне у градњи веселијег света, што, између осталог, значи и да треба да прихвата више избеглица, пренео је Дојче веле.

У међувремену, немачки председник Јоахим Гаук, рекао је у интервјуу за Зиддојче цајтунг, да на предстојећој церемонији намерава да похвали војнике Црвене армије због улоге коју су одиграли у завршетку Другог светског рата.

„Дана 8. маја ослободио нас је, између осталих, и народ Совјетског Савеза. Због тога им дугујемо захвалност и поштовање”, рекао је Гаук за немачки лист.

Други светски рат завршен је 2. маја 1945. у Берлину, недељу дана пре коначне предаје немачких снага 8. маја. Неколико дана раније, 30. априла, Адолф Хитлер извршио је самоубиство у бункеру у Берлину.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *