Вијести, Свијет

Шпијунски скандал: Грађанима САД плаћане визе и боравак у Русији

jurij-zajcev

Између САД и Русије на помолу је нови шпијунски скандал. Америчка полиција сумња да је руководилац Културног центра Русије у Вашингтону Јуриј Зајцев (на слици) врбовао грађане САД. Службено се тај центар бави побољшањем имиџа Русије у иностранству. Има ли истине у тврдњи да је Јуриј Зајцев радио оно зашта га сумњиче, тек треба да се докаже. Под лупом су путовања у Русију грађана САД на рачун споменутог културног центра, боравци у добрим хотелима и сусрети са високорангираним руским чиновницима. Уколико се сумње покажу тачне и утврди се да је Зајцев врбовао људе за шпијунажу, он ће морати да напусти територију САД.

За последњих 12 година Руску Федерацију је посетило око 130 Американаца којима су плаћене визе и боравак. То није бројка која би требала да забрињава па московски аналитичари тврде да се заправо ради о реваншу Вашингтона, који је очито незадовољан тиме што је Кремљ прошле године затворио представништво Америчке агенције за међународни развој, познатије као УСАИД. Та америчка агенција је у септембру 2012. престала да ради у Русији јер је на томе инсистирало Министарство спољних послова Русије. Агенција УСАИД је више од две деценије финансирала разне пројекте у Русији. Осим што су пратили руске изборе и бавили се људским правима, помагали су борбу против сиде и наркоманије.

Јуриј Зајцев руководи Културним центром Русије у Вашингтону од 2010. Он је иначе подређен „Росотрудничеству“ (у преводу „Руска сарадња“), које се бави „земљацима“ који живе у иностранству али и међународноном хуманитарном сарадњом. „Росотруничество“ је основано 2008. године. У септембру прошле године председник Путин је боравећи у „Росотрудничеству“ рекао да је то организација која је једна од најважнијих у спољнополитичким активностима. Премијер Дмитриј Медведев сматра да је „Росотрудничество“ једна од главних инструмената такозване „мекане силе“.

Сада америчка полиција испитује оне Американце који су бесплатно похађали курс руског језика и учествовали у културној размени.

У руској амбасади у Вашингтону кажу да је Културни центар радио на ширење контаката међу грађанимају двеју земаља и да ће то наставити да ради и у будуће.

МРЕЖА

Последњи шпијунски скандал био је у октобру 2012. када је америчка полиција објавила да је открила мрежу руских шпијуна. Тада су биле оптужене две руске фирме и 11 особа да су извозили противзаконито високотехнолошке микроелектронске производе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *