Свијет

Шпански социјалисти праве владу са левичарским Подемосом?

КРАЉ ФЕЛИПЕ VI ПОВЕРИО МАНДАТ ЛИДЕРУ СОЦИЈАЛИСТА ПЕДРУ САНЧЕСУ

         ШПАНСКИ краљ Фелипе шести поверио је у уторак увече лидеру социјалиста Педру Санчесу мандат за састав нове владе после парламентарних избора одржаних 20. децембра прошле године, јавиле су светске агенције.

         „Санчесу сам понудио да састави нову владу“, навео је шпански краљ у тексту прочитаном у доњем дому парламента.

         Председник шпанске Социјалистичке партије Педро Санчес изразио је недавно спремност да његова странка формира нову владу у коалицији с другим партијама.

         Од 350 места у парламенту, на изборима 20. децембра, највише гласова добила је досадашња владајућа конзервативна Народна странка 123, што је недовољно за формирање већине. Следе социјалисти с 90 мандата и левичарски Подемос са 69 посланика.

         Недавно основана конзервативна либерална странка Грађани на четвртом је месту, с 40 посланичких мандата. Уједињена левица је освојила два места.

         Санчес није конкретно рекао с којим странкама би ушао у коалицију, мада је недавно изјавио да не жели владу с десницом, односно са странком Грађани, као ни с Подемосом.

         Лидер социјалиста је такође рекао да не жели ни у коалицију с бившим премијером Марианом Рахојом.

Шпански социјалисти праве владу са левичарским Подемосом?

Шпански социјалисти праве владу са левичарским Подемосом?

Аналитичари су оценили да ће Санчес ипак формирати владу с Подемосом иако је оптужио лидера те странке Пабла Иглесијаса за уцену јер је Подемос унапред поставио одређене услове за улазак у владу.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара