Свијет

Шпанија пред распадом: Каталонија се прогласила „сувереним ентитетом“

katalonija-katalonska-zastava-rojters-1348483914-211792-300x161

Каталонски парламент усвојио је данас двотрећинском већином декларацију о Каталонији као сувереном ентитету, која се, иако има симболичан значај, сматра уводом у референдум о самоопредељењу Каталоније.

Декларацију су предложиле владајућа алијанса десног центра коју чине „Зближавање и уједињење” и њихови савезници, и Републиканска левица Каталоније, а за њено усвајање гласало је 85 посланика, а против је био 41, док су два парламентарца била уздржана, пренео је АП.

Нацрт декларације предвиђао је да се каталонски парламент „сагласи да прогласи демократски суверенитет народа Каталоније као политичког и законског ентитета” и да се отпочне процес који би дао грађанима право да одлуче о формирању независне државе.

Иако симболична, декларација представља изазов за централну владу у Мадриду која је рекла да ће судским путем блокирати сваки корак у правцу каталонске независности.

У Каталонији живи 7,5 милиона људи, од укупно 46 милиона становника Шпаније. Та покрајина има много већа овлашћења и аутономију од осталих 16 шпанских покрајина.

Обим каталонске привреде већи је од португалске и чини 20 одсто укупне привреде Шпаније. Каталонци, међутим, сматрају да је неправедно то што Мадрид у виду пореза узима од покрајине много више него што јој враћа.

Анкете јавног мњења показују да Каталонци нису јединствени по питању независности, али да се већина одлучно противи томе ако би то значило излазак из Европске уније.

(Танјуг)

Коментариши чланак

Коментара